Elmaradt ballagások - Virtuálisan és jelképes eszközökkel búcsúznak a diákoktól

2021. május 1. 13:06 | Gyemendi Réka

Ugyan úgy, ahogy tavaly, idén sem lehet megtartani a ballagásokat. A legtöbb helyen online, táv-ballagásokat tartottak, így idén is a digitális megoldások léptek a személyes találkozások helyébe. Hétfőn pedig már kezdődnek az érettségik, először magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a diákok, idén több mint száztízezren.

Aligha gondolták volna tavaly a középiskolák harmadik osztályos tanulói, hogy még ők sem ballaghatnak a hagyományok szerint. Ahogy az előző évben, még indén sem lehet megtartani a ballagásokat, ezért sok helyen online, távünnepséget szerveztek – hangzott el az M1 Híradójában.

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjait apró ajándékokkal búcsúztatták tanáraik, a kedves gesztussal próbálták pótolni az elmaradt szalagavatót és a ballagást. Volt, aki idézetet, mások könyvjelzőt és apró ajándékot kaptak. Tódorné Vukov Éva, a gimnázium egyik tanára azt mondja, ők így búcsúznak diákjaiktól, akikkel lassan másfél éve csak a virtuális térben találkozhattak.

Elültették a végzősök fáját Zalaegerszegen. Itt az a hagyomány, hogy a város első embere polgárrá fogadja az érettségi előtt álló fiatalokat. Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán a Híradónak azt mondta, egy örök emléket szeretnének adni a fiataloknak.

A járvány miatt online ballagást tartottak a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban, ahol a végzősök egy virtuális programon vehettek részt tanáraikkal, felelevenítve az elmúlt évek legszebb pillanatait.

– Az osztályok megnézhetik az iskola 3D-s felvételét, sőt az osztályfőnökeikkel egy virtuális sétán vehetnek részt, az osztálytermeikből bemehetnek a dísztermükbe, ahol megnyílik az a kisfilm, amit megnézhetnek a ballagásuk tiszteletére – mondta Zalay Szabolcs, a gimnázium igazgatója.

Digitálisan ballagtak az érettségi előtt állók Egerben is. A Dobó István Gimnázium igazgatója, Berkes Krisztián azt mondta, az internetes ünnepségen igyekeztek minden hagyományukat feleleveníteni. A ballagás forgatókönyve a tavalyihoz hasonlóan alakult.

Ballagás anno

Ezelőtt, ha a "múlt kor" ballagásaira gondoltunk vissza, akkor több tíz évet ugrottunk az időben. Most viszont ha arról beszélünk, milyenek voltak a ballagások azelőtt, akkor már a járvány előtti időkre tekintünk vissza.

De mégis, hogy alakult ki a ballagás szokása, mikorra vezethető vissza?

6-7 évesen elkezdjük az iskolát, de már akkor a ballagás napjáról álmodozunk. Pontosabban a szalagavatóról, mert az az első bál egy fiatal életében, ami csak és kizárólag róla szól. De szorosan ott van a nyomában a ballagás is, ami pontot tesz a kötelező, tanulással töltött évekre, ráadásul még felnőtté avatásunk első ceremóniájaként is aposztrofálható.

A ballagás mint szokás Magyarországon a 18. századig nyúlik vissza, amikor az első ballagók elindultak a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémiáról. Az 1950-es években egy időre betiltották, majd újraéledt és új szokásokkal bővült, hogy a mai formájában végleges alakot öltsön. Ez a szertartás nem csupán az iskolás évek lezárását jelenti, hanem egyfajta “spirituális” átmenet a “gyermeki létből” a felnőttbe.

 

Galéria

 

A ballagást megelőző szokások közé tartozik szerenád, amikor elbúcsúznak a tanároktól; az ünnepélyes utolsó osztályfőnöki óra; a terem feldíszítése, amely során a táblára is kerülhetnek megható idézetek.

A legtöbb iskolában a ballagó diákok osztálya vagy osztályai folyamatosan tanulják a ballagási énekeket, többnyire ének- és osztályfőnöki órán. A diákok többször elpróbálják a bevonulást, azt, hogy az eseményen kinek mikor mi a feladata és hol a helye. Feldíszítik a termet is. A nagy napon látszólag minden varázsütésre megy. De ahogy az érettségi, úgy a ballagás vagy a szalagavató bál  is hosszas előkészítés eredménye. 

A ballagás a család számára is nagy esemény, ilyenkor általában meghívják a tágabb családi kört: a nagyszülőket, keresztszülőket, nagynéniket, nagybácsikat. A hagyományok szerint a család a ballagás előtt, alatt vagy után virágcsokrot ad a diákoknak.

A nagy napon a gyerekek bemennek az iskolába, megtartják az utolsó osztályfőnöki órát, együtt visszaemlékeznek a legszebb pillanatokra, felidézik a kedves közös emlékeket. Ilyenkor adják át a tanárbúcsúztató ajándékot. Ezután az osztályfőnök vezetésével énekelve bejárják a ballagás „útvonalát” az iskolában, illetve az iskola körül. A ballagási ünnepséget általában az őt követő sorstársaik, a jövő évi ballagók szervezik meg. Az ünnepség után mindenki felköszönti az osztályfőnökét és tanárait, majd a diákok a saját családjukkal ünnepelnek tovább. Több esetben a ballagás napja akár egybe is eshet a búcsú bankettel, amelyet jellemzően aznap délben vagy este tartanak egy étteremben vagy otthon. A családtagok rendszerint ajándékkal köszöntik a ballagót.

 

Ballagási szimbólumok

A legismertebb ballagási kellék a tarisznya, amely egyfajta áldás jelképe is. Útjára engedjük vele a felnőtt korba lépőket, jelezzük ezzel azt, hogy egyszerre támogatjuk és hagyjuk függetlenné válni azt, aki a mesebeli szegénylegényhez hasonlóan elmegy világgá, hogy szerencsét próbáljon. A mesebeli párhuzam abban is megmutatkozik, hogy a tarisznyába a hagyomány szerint “hamubasült” pogácsa, valamint szerencseforint kerül, amivel a ballagó megalapozhatja jövőbeli sikereit és gazdagságát. Földet azért raknak bele, hogy bárhol gyökeret tudjon az illető ereszteni, míg sót azért kapnak, hogy az élet soha ne legyen ízetlen: legyen inkább izgalmakkal és élményekkel teli.

 

Modern szokások

Egyre elterjedtebb szokás, hogy a ballagók az esemény végén egy-egy lufit engednek a magasba, szimbolizálva, hogy mostantól szabadok. Fontos azonban tudni, hogy ez nem túl környezetbarát: a lufikba belegabalyodhatnak az állatok, tápláléknak nézhetik és megfulladhatnak tőle, de ha biztonságban földet is ér a léggömb, akkor is szemétként végzi valahol.

Több magyar iskolában bevezették azt a gesztust, hogy a diákok megkérték a családjaikat: a csokorra szánt pénzt inkább adják be egy közös kasszába, amit az osztály együtt valamilyen jótékony célra ajánl fel.

A modern szokások közé tartozik például az is, hogy a gyerekek nyakbaakasztós pénztárcában kapnak pénzt, vagy a virágcsokrok kicsit eltérnek a hagyományoktól. Ez lehet pénz-csokor, amikor a virágok közé kisebb-nagyobb bankókat tűznek, de kerülhet bele csokoládé, plüssállatok is.

 

2021 – Ballagás járvány idején, Békéscsabán

A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium egy videóval készült az idei ballagásra. Ebben virtuálisan végigjárják az iskola termeit, díjazzák a kiemelkedő tanulmányi vagy közösségi munkát végző diákokat végül pedig az intézmény igazgatója és lelkésze szól a ballagókhoz.

– Április 30. a gimnáziumi ballagás napja. Sajnos ebben a tanévben sem tudunk személyesen elköszönni végzőseinktől. Helyette ezzel a kis filmmel búcsúzunk tőlük! – írták közösségi oldalukon. 

 

 

Az Andrássy gimnázium sem hagyta útravaló nélkül ballagóit, hiszen a közösségi oldalukon, élőben vetítették a végzősöknek szánt, megható filmjüket. 

 

 

 

 

Forrás: kozepsuli.hu, MTI, fortepan.hu, mrsale.hu

További programok »

Itthon

FEL