Határtalanul! program: Csiky–Erkel-kézfogások 4.0

2019. április 27. 18:44 | behir

Negyedik alkalommal utazhattak a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium diákjai a határon túli Csiky Gergely Főgimnáziumban tanuló magyar „testvéreikhez” - számolt be a Gyulai Hírlap.

A HAT-18-02-0380 számú pályázat anyagi támogatásának, a Gyulai Tankerületi Központ segítő szándékú közbenjárásának, elsősorban azonban az aradi, csikys Spier Tünde igazgatónő, Pál Mária tanárnő és az erkeles Fodor György főszervező pedagógus négy éven át tartó lelkes szervezőmunkájának köszönhetően volt lehetősége kijutni több mint 40 gyulai diáknak – az idén 25 éve testvérváros – Aradra idén április 14. és 17. között.

A diákok programjaiban a városnézés helyi diákvezetőkkel, aradi nevezetességek megtekintése (megbékélés parkja, polgármesteri hivatal, Kultúrpalota, víztorony, Maros-part, minorita templom, Szentháromság ortodox katedrális, Ioan Slavici Színház, történelmi belváros szecessziós épületei) szerepelt.

 

Fotó: Gyulai Hírlap

 

Két napon át részt vettek a Csiky-gimnázium témahetében, amelynek címe Iskola másként volt. Sport és szellemi szabadfoglalkozásokat teljesítettek közösen (kosárlabda, futball, stratégiai játék). Megkoszorúzták a gyulai származású egykori aradi polgármester, Salacz Gyula szobrát, megtekintették az ugyancsak Gyuláról származó Moise Nicoarăról elnevezett egykori Csiky Főgimnázium épületét, elhaladtak Tóth Árpád szülőházának utcája mellett, meglátogatták, megkoszorúzták Csiky Gergely szülőházát Pankotán, koszorút helyeztek el Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter szobránál, valamint a világosi várban is.

A legkedveltebb programelemek a bivalyfarmtól a bezdini kolostorig, a Maros mentén, Pécskán megvalósított biciklitúra, illetve a világosi várhegy megmászása, valamint egy aradi kisvonatozás voltak.

A diákok és részt vevő pedagógusok arra ösztönözték a főszervezőt, hogy egy testvériskolai nyilatkozat aláírásával szentesítse a jogfolytonosságot, továbbá biztosítsák egymást arról, hogy a kapcsolat a jövőben is ugyanilyen intenzitással fog folytatódni.

Forrás: Gyulai Hírlap

 

FEL