Hatalmas károkat okozott Velencében az árvíz

2019. november 15. 13:29 | behir

Az esőzések okozta ár miatt Velence több mint nyolcvan százaléka víz alá került, amikor a legnagyobbak voltak a hullámok. A világörökség részét képező Szent Márk tér és a bazilika hatalmas károkat szenvedett, rengetegen maradtak áram nélkül.

A szakemberek által mért vízszint elérte a 187 centiméteres magasságot, ami a második legmagasabb érték, mióta a vízállást jegyzik. Az ezerkétszázas évek óta eddig hat alkalommal mértek rekord magas vízállást. A legmagasabban mért vízszint 1966-ban volt, ami akkor 194 centiméter magasan állt. 

Az 1966-os árvíz idején merült fel elősször a gondolat, hogy egy gátrendeszer segítségével védjék meg a történelmi várost. A Mózes gátrendszer építését ennek kapcsán 2003-ban el is kezdték, amelyet 2016-ban már át kellett volna adniuk a kivitelezőknek. A hét milliárdos beruházás azonban eddig csak korrupciós botrányok miatt volt híres. A gátrendzser több mint kilencven százalékban elkészült, ami most megmenthette volna Velencét.  

Francesco Moraglia velencei pátriárka úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika több százmillió eurós károkat szenvedett. A világörökség részét képező városban azonban a pusztítás mértéke felbecsülhetetlen. A hömpölygő víz nemcsak a Szent Márk teret, de a sikátorokat is elöntötte. A Szent Márk bazilikát és a kriptát helyrehozhatatlan károk érték. A boltokban, éttermekben, szállodákban térdig állt a víz, az ár gondolákat, kis hajókat is elsodort. 

 A rossz időjárás emberéleteket is követelt. Pellestrina szigetén két személyt áramütés ért miközben a hömpölygő víztől próbálta megszabadítani lakását.

A jelenlegi tervek szerint a Mózes gátrendszer 2021. december 31-re készül el.

Forrás: magyarhirlap.hu

 

További programok »

FEL