Hasznos tudnivalók a nyári diákmunkáról

2019. július 4. 08:44 | behir

A nyári szünidőben több tízezer diák vállal munkát, amely hasznos időtöltés, és munkatapasztalat-szerzési lehetőség.

A Pénzügyminisztérium 2019-ben is meghirdette a Nyári diákmunka programot, amelynek keretében mintegy 30 ezer diák kaphat munkalehetőséget. A programon túlmenően a diákok természetesen más munkáltatóknál is foglalkoztathatóak, munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, vagy akár egyszerűsített foglalkoztatás keretében is.

A Munka törvénykönyve szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte, illetve iskolai szünet időtartama alatt az a 15. életévét betöltött tanuló, aki általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatja tanulmányait. A gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a 16. életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

A tanuló keresetéből 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót, 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, és 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. A munkáltatónak, kifizetőnek a kifizetéskor igazolást kell adnia a kifizetett összegről, a levont személyi jövedelemadó előlegről, az egyéni járulékokról.

A diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási forma az iskolaszövetkezetben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tag munkavégzése is. Ebben az esetben a tanulónak járulékfizetési kötelezettsége nem keletkezik, de a jövedelemből le kell vonni és meg kell fizetni a személyi jövedelemadó előleget.

Egyszerűsített módon is létesíthető munkaviszony, mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára, mely esetekben a foglalkoztatással kapcsolatos közterhet a munkáltató fizeti.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

FEL