Társadalombiztosítási ellátások: Mi mennyi 2020-ban?

2020. január 19. 07:19 | behir

Magyarország Alaptörvénye szerint anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

Idén júniusig a munkavállaló, foglalkoztatott által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke változatlanul 10 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke pedig 8,5 százalék. A munkáltatót, kifizetőt, egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5 százalék, melyből számos jogcímen adókedvezmény is érvényesíthető.

A munkaerőpiacra lépők, a három, vagy több gyermeket nevelő munkába lépő nők, a megváltozott munkaképességű személyek, vállalkozók esetében továbbra is jelentős kedvezménnyel lehet számolni. Ugyanígy a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, vagy a kutatók utáni szochó kedvezmény is előnyös a munkaadók számára.

A pénzbeli társadalombiztosítási ellátások összege a minimálbér, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően 2020 évben tovább növekedik.

A minimálbér és a garantált bérminimum idén is jelentősen, 161.000.-Ft-ra, illetve 210.600.-Ft-ra emelkedett, mely kedvezően befolyásolja a társadalombiztosítási ellátások összegét is. A táppénz legmagasabb összege így napi 10.733.-Ft, míg a gyermekgondozási díj (GYED) és a januártól igényelhető nagyszülői GYED maximuma havonta már 225.400.-Ft.

Az öregségi nyugdíj összegének számítási módja 2020-ban lényegében nem változik. Idén júliustól az 1956-ban született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, mely esetükben a 64. életév betöltését követő 183. nap. A Nők 40 program folytatódik, így öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül továbbra is jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL