Amit a társadalombiztosítási ellátások változásairól tudni kell

2021. február 9. 07:38 | behir

Az Alaptörvény szerint anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

A minimálbér, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően idén az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak összege is növekedik.

Februártól a minimálbér 167 400, a garantált bérminimum pedig bruttó 219.000 forintra emelkedett, mely kedvezően befolyásolja a társadalombiztosítási ellátások összegét is. A táppénz legmagasabb összege így napi 11 160, míg a gyermekgondozási díj (GYED) maximuma havonta már bruttó 234 360 forint és a hallgatói gyed is emelkedett.

Idén a munkavállaló, foglalkoztatott, vállalkozó által fizetendő társadalombiztosítási járulék mértéke változatlanul 18,5 százalék. A GYED, GYES, ápolási díj, és egyes ellátások összegéből 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot kell levonni. A munkáltatót, kifizetőt, egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt terhelő szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke 15,5 százalék, melyből számos jogcímen adókedvezmény is érvényesíthető.

A munkaerőpiacra lépők, a három, vagy több gyermeket nevelő munkát vállaló nők, a megváltozott munkaképességű személyek, vállalkozók esetében továbbra is jelentős kedvezménnyel lehet számolni. Ugyanígy a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, vagy a kutatók utáni szochó kedvezmény is előnyös a munkaadók számára.

Az öregségi nyugdíj összegének számítási módja januártól lényegében nem változott. Idén az 1956. második felében született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 64-ik életév betöltését követő 183. nap. A Nők 40 program folytatódik, így öregségi teljes nyugdíjra, életkorától függetlenül továbbra is jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL