Használható hagyományok címmel nyílt kiállítás a gyulavári kastélyban

2020. február 3. 14:22 | behir

Február első napján tartották meg a Használható hagyományok című kiállítás megnyitóját a gyulavári kastélyban. Az eseményen a kiállított kézimunkák mellett a Németvárosi óvoda legkisebbjei szórakoztatták a megjelenteket.

A helyszínen Farkasné Kun Anikó szakkörvezetőtől megtudtuk, hogy a szakkör ez alkalommal évzáró kiállítását tartották meg a kastélyban – írja a Gyulai Hírlap.

– Tizennégyen vagyunk, a gyulai német klubban működünk és magyar népi hímzéseket dolgozzuk fel, köztük a gyulait is. Azokat leginkább használati tárgyakra rakjuk rá, táskákat, neszeszereket, ruhadarabokat dekorálunk vele – ismertette a klub vezetője.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A programon elsőként Oroszné Árgyelán Ilona, a Gyulavári kastély vezetője üdvözölte a megjelenteket, aki elmondta: számukra lényeges az értékek megőrzése ápolása és továbbadása, ezért örömmel adtak helyt a kiállításnak. 

A folytatásban Kölcseyné Balázs Mária, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület munkatársa tartotta meg köszöntőjét. Bemutatta egyesületüket és elmondta: 12 partnerük van, akik mind hasonló szakkörök segítségével ápolják a népi kézműves hagyományokat. Kiderült: 23 szakmai tematika szerint dolgoznak a csoportjaik, akik munkája során a helyi értékek megőrzése is kiemelten fontos.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A program egyik ötletgazdája a folytatásban a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségét is megköszönte, kiemelve elnöküket, Mittag Mónikát, akinek köszönhetően lehetőség adódott a csoport elindulására és folyamatos működésére. 

A megnyitót a németvárosi óvodások zenés-táncos műsora zárta. 

 

Forrás: gyulaihirlap.hu

 

További programok »

Gyula

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Július 15-én 20 órától a Gyulai Várszínpadon István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek “Aranyosra festem” című előadására várják a nézőket. A Halmos Béla emlékére és tiszteletére rendezett esten fellép a Zűrös banda és az Ötödik évszak zenekar is.
2022. július 3. 23:59
FEL