Harruckern János György báróról emlékeztek

2018. szeptember 27. 19:29 | Gyemendi Réka

Békéscsaba újratelepítésének 300., várossá válásának 100. évfordulója alkalmából rendezték meg a Harruckern emlékülést a Városháza Dísztermében csütörtökön délután 14 órától. A rendezvényen jelen volt Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófné, valamint Frederick Wenckheim gróf és felesége is. 

A programon Szűcs Anna Fruzsina, a Bartók Béla zeneiskola növendéke és az intézmény pedagógusa, Rázga Áron zongoraművész adott elő két szonátát, valamint egy Békéscsabáról szóló rövidfilmet is megtekinthettek a látogatók.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: érdemes emlékezni, visszatérni a múltba, hiszen az egy kincstár, amely tele van olyan, számunkra fontos tapasztalattal, ismerettel, valamint tudásanyaggal, amiből merítkezhetünk a jelenben is.

Dr. Erdész Ádám történész, a Békés megyei Levéltár igazgatója "Az osztrák falusi háztól a magyar bárói rangig - Harruckern János György pályája és Békés megyei telepítései" címmel tartott előadást. Ezt követően Gécs Béla nyomdász, tipográfus, helytörténeti kutató, az emlékülés szellemi atyja is szólt néhány szót, melyben javaslatot tett egy kocsányos tölgy ültetésére a ligetben, mely méltó emléket állítana Harruckern János Györgynek. Végül "Községből város" címmel Szakál Veronika történész elevenítette fel Békéscsaba várossá válását. A beszédeket Harruckern János György emléktáblájának megkoszorúzása követte.

A programok zárásaként az érdeklődők végigsétálhattak a Harruckern Emlékúton is.

 

További programok »

Kultúra

"Zene nélkül mit érek én?" Ma van a zene világnapja

Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre október 1-én a Zenei Világnapot, amelyet idén 45. alkalommal ünnepelhetünk. Ebből az alkalomból, a békéscsabai zeneiskola növendékeinek köszönhetően a járókelők több helyen találkozhattak minőségi klasszikus zenével Békéscsaba utcáin.
17:08
FEL