Három hét, és rajtol a Kolbászfesztivál

Százezernél is több látogatót várnak

A hagyományok szerint András napjától egészen farsang végéig tartják sok helyen még ma is a disznóvágást. A családok életének több napig tartó, központi eseménye bár sokat alakult az évtizedek alatt, még ma is elevenen él az ország számos vidékén. Ennek a kultúrának az életben tartását célozza az idén már huszadik alkalommal megtartott kolbászfesztivál az immár hungarikumnak számító termék hazájában, Békéscsabán. A három hét múlva rajtoló, négy napos program beharangozóját pénteken tartották a Csabai Kolbászházban, ahol természetesen nem maradhatott el a disznóölés sem.

Egy 131 kilós sertés szolgálta az alapját annak a kedvcsináló disznóvágásnak, amit a három hét múlva kezdődő kolbászfesztivál beharangozójaként tartottak pénteken Békéscsabán. A jelenlevők hamisítatlan csabai kolbászt is kóstolhattak, aminek fő ismertetőjegye, hogy a négy alapfűszeren, a són, fokhagymán, köménymagon és paprikán kívül nem tartalmaz mást, így például bors sincs benne. Hanó Miklós alpolgármester elmondta, a régi hagyomány szerint ez mindig egy évre készülő termék volt, innen is ered a mondás: „több nap, mint kolbász”.

Az idén huszadik jubileumát ünneplő rendezvény szervezői a különleges alkalomra egy hiánypótló könyvet is megjelentettek, aminek célja, hogy a hátterét is megismerjék a fesztiválra érkezők mindannak, amit a csabai kolbász jelent. A kötet szerkesztője a fesztivál megálmodója, dr. Ambrus Zoltán volt, aki huszonkét szerzővel közösen alkotta meg A CSABAI című kiadványt.

A fesztivál igazgatója elmondta, a programok alapját jelentő disznóvágásra, kolbászgyúró, -töltő, töltöttkáposzta-főző versenyekre minden eddiginél nagyobb az érdeklődés idén. Egyre több a visszatérő vendég, ami szerinte annak köszönhető, hogy a látogatókat megérinti a „csabaiság” érzése. Hégely Sándor úgy fogalmazott, a disznóvágás egy olyan közösségformáló, hétvégi vagy több napos program, amelynek hagyománya Békéscsabán ma is él. „Akik itt élnek, büszkék arra, hogy csabai kolbászt készítenek, igenis büszkék arra, hogy ez egy prémium termék, és igenis összetartó ereje van a disznóvágásnak, és igenis van »csabaiság«” – tette hozzá.

Az október 28-án kezdődő fesztiválra mintegy százhúsz ezer résztvevőt várnak a szervezők.

Megosztás:

Címke: , , , ,