Harag György életműkiállítás nyílik a Gyulai Várszínházban

2020. szeptember 29. 11:24 | Csiffáry Zsuzsanna

Lukács Sándor, az MMA rendes tagja közreműködésével a Gyulai Várszínház Igazgatósága és Kamaratermében október elsején indul útjára a korszakos rendező életművét feldolgozó vándorkiállítás. Itt láthatja először az érdeklődő és emlékező közönség a több, mint 40 tablóból álló, közel 200 fotót megjelenítő kiállítási anyagot, amelyet háromnyelvű szöveg (magyar–román–angol) egészít ki, pályatársak, színház-történészek, kritikusok szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival.

Október 1-16 között Életmű kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Gyulai Várszínházban. 

Ablonczy László így ír Harag Györgyről:  "Több volt, mint Prospero, mert bája és varázslata divatok fölötti, éltető erőként az Élők Házából a szellem, az emberség rádium-sugárzásával érint és ébreszt bennünket. Harag György közelében lenni, próbáit, előadásait nézve a SZABADSÁG állapotába juthattunk. Felszabadító hatal ma által Tündérkertje volt a színház. Amely álom-menedékül szolgált rém-idők közepette is. Igénye, szigora, mély művészete, embersége örökös bátorítás jámbor igyekezetünkben, hogy a magyar Tháliában ne piszkítsuk, hanem tisztítsuk és javítsuk a világot."

Harag György, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos, teremtő művészének emlékére a Magyar Művészeti Akadémia emlékévet szervez 2020-ban. A színes programsorozat felidézi a hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évek színházi történéseit, felhasználva minden elérhető eredeti dokumentumot, riportot, fényképet, filmfelvételt, személyes vallomást, emlékezést, amely nemcsak a színházi múltat kutató történészek számára ad kivételes gyűjteményt, de méltó emléket állít a színházkedvelők számára is. Nem utolsósorban pedig bemutat egy olyan emberi példát a művészeti közegben, amely a fiatal generációk számára is követendő lehet. Remélve, hogy azok, akik eljutnak a kiállítások megnyitóira, megtekintik majd Harag György életéről szóló dokumentumfilmet, kezükbe veszik a gazdag köteteket, emlékezetes színházi múltidézés részesei lehetnek- írta Vashegyi György, az MMA elnöke. 

Itthon

Folytatódnak a fejlesztések a battonyai szerb nemzetiségi iskolában

A magyar kormány támogatásával tovább folytatódnak a több éve tartó fejlesztések a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda intézményében. A közeljövőben 300 millió forintból egy új tornacsarnok épül fel, valamint további 50 millió forintból bővítik és korszerűsítik az oktatási intézményt.
2021. február 24. 18:25
FEL