Hangversenykórus lett a Calandrella

2016. május 23. 14:40 | Fekete Kata

A hétvégén rendezték meg az „Éneklő Magyarország” országos kórusminősítő hangversenyt. A Calandrella Kamarakórus, a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, valamint a Békéscsabai Református Gyülekezet Énekkara vállalták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének, azaz a KÓTÁ-nak minősítési felhívásában szereplő feltételek szerinti megmérettetést.

A minősítés elsődleges célja, hogy elősegítse a nem hivatásos énekkarok munkájának szakmai megítélését, rangot adjon rendszeres tevékenységüknek, fenntartsa a karéneklés értékes közösségi hagyományait, valamint serkentse az együttesek szakmai színvonalának emelkedését. A klasszikus kóruszenei koncerten a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar az ún. „hagyományos” minősítés keretében az „Arany”, Dicsérettel elismerő fokozatot, míg a Calandrella Kamarakórus a nem hivatásos énekkarok legmagasabb „kategória” minősítését, a „Hangversenykórus” címet érdemelte ki. A kórusok szakmai felkészítője és karnagya Kutyejné Ablonczy Katalin.

A délután további fellépője az idén 20 éves jubileumát ünneplő Békéscsabai Református Gyülekezet Énekkara volt, Hajtmann Ildikó vezényletével az „Ezüst” kvalifikációt vehetett át. A zsűri soraiban neves szaktekintélyek értékelték az elhangzó produkciókat. Oláh Gábor karnagy, aki évtizedek óta a Magyar Rádió Énekkarának vezető művésze, a Baptista Központi Énekkar karnagya és a Baptista Teológiai Akadémia óraadó docense, a szakmai zsűri elnöke.

Továbbá a zsűri tagjai között köszönthették Dr. Dohány Gabriella zenepedagógust, ARTISJUS-díjas karnagyot, aki többek között a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Leánykarának karnagya, a Szeged Városi Kórusegyesület titkára, és a "Neveléstudományi kutatásokért" Alapítvány alapítója. Almainé Szabó Gabriella karnagy, ének-zene szaktanácsadó, a szolnoki a Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola Kodály Zoltán leánykarának karnagya, a Jász-Nagykun Szolnok megyei KÓTA ifjúsági bizottságának vezetője, szintén a zsűri tagjaként értékelte a kórusok produkcióit. A május 21-i szombati minősítő hangversenyen elhangzott csodás dallamok megszólaltatását a zsűri méltó elismerések, kimagasló kvalifikációk megítélésével jutalmazta.

Nagy lépést tett előre a Calandrella kamarakórus, és ezzel egy időben Békés megye művészeti életében is hangsúlyos eseménynek számítanak ezek a minősítések. Emellett még nagyobb sikernek könyvelhető el az, hogy a közönség csodálatos élményű műsorokkal gazdagodott, és a megyei kulturális palettát színesítő és minőségét emelő kórusok újabb fellépéseit izgalommal várja a nagyérdemű. 

FEL