Hangoskönyvek elkészítésében segítenek a Jókai színház munkatársai

2020. április 8. 19:34 | Papp Ádám Sándor

Hangoskönyvek elkészítésében nyújt segítséget a Békéscsabai Jókai Színház testülete, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének. A teátrum egyik színészének kezdeményezésére, 12 színházi munkatárs, 120 alkotást rögzít hang formátumban a fogyatékossággal élők megsegítése érdekében.

Csomós Lajos, a hangoskönyvek elkészítését kezdeményező színművész elmondta: a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt szünetelnek a színházi előadások, ezért a színművészek társadalmi segítségnyújtással töltik idejük nagy részét. A teátrum 12 munkatársa 120 alkotást rögzít az elkövetkező pár hétben.

– Megbeszéltük Ádász Istvánnal, hogy kezdésként a helyi vakok és gyengénlátók műveit fogjuk felolvasni. Már meg is jött emailben 70 novella és 50 mese. Ezek felolvasásával mi bemelegítünk és utána jöhetnek a nagyobb feladatok is – árulta el a behir.hu kérdésére Csomós Lajos.

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének referense elmondta: egyesületük jó kapcsolatot ápol a helyi színházzal, ezért örültek a megkeresésnek. Ádász István kiemelte: ma közel 5000 hangoskönyv van hazánkban, azonban bővítésre szorul a paletta.

– Van hangoskönyv-felolvasás, nem is kevés. Már olyan 4-5000 érhető el régről, vagy új formátumban, hiszen a régieket most kell majd digitalizálni. Sokan olvasnak fel, profik, kevésbé profik, de mindenkinek színvonalas a felolvasása, ami megjelenik a Bodor Tibor hangoskönyvtárban – fogalmazott a referens.

Hozzátette: bízik abban, hogy sikerül annyi hangoskönyvet készíteniük, amennyi pótolja a műfaji és időszaki hiányt a rendszerben.

További programok »

FEL