Hamarosan minden csabai bölcsiben és oviban lesz EpiPen

2022. március 12. 08:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Néhány héten belül Békéscsaba összes köznevelési, valamint kulturális intézményében elérhető lesz az EpiPen tollinjekció – jelentette be korábban Szarvas Péter polgármester. Az elméleti és gyakorlati bemutatót követően több intézmény vezetője már át is vette az ellenszert.

A súlyos allergiás reakciókat megelőző gyógyszer használatát két héttel ezelőtt a Városháza dísztermében mutatták be. Dr. Szombati Márta gyermekorvos előadásában segített a békéscsabai óvodapedagógusoknak és kisgyermeknevelőknek elsajátítani az allergiás tünetek felismerésének alapjait, valamint az injekció használatát.

Szarvas Péter kitért arra, hogy már dolgoznak azon, hogy az általános- és középiskolák esetében is legyen elérhető ilyen tollinjekció. Az eseményen a jelenlévő három intézmény vezetőjének adták át az ellenszert.

Az egyik békéscsabai bölcsődében 50 gyermeket tudnak nappali ellátásban részesíteni, bár az intézményvezető kihangsúlyozta, hogy mindig nagyobb az igény. Felelős, gyermekekkel foglalkozó pedagógusként nagyon fontosnak tartja, hogyha allergiás reakció lép fel valamelyik gyermeknél, akkor felkészültek legyenek.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke segített abban, hogy a megyeszékhely intézményei számára elérhető legyen az EpiPen tollinjekció. Az életmentő eszköz rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.

Hozzátette, hogy súlyosabb esetekben eszméletvesztés is előfordulhat. Abban az esetben, ha az illetőről kiderül, hogy allergiás, a háziorvos által kiírt ellenszert be kell adni, vagy azonnal mentőt kell hívni.

További programok »

Hírek videóval

Átadták Békés vármegye első iskolai mintazárkáját

Átadták Békés vármegye első iskolai mintazárkáját a békéscsabai Szent-Györgyi Albert Technikumban, pénteken. Az intézmény a Büntetés-végrehajtási Szervezet együttműködésével azért hozta létre a gyakorlati oktatásra is alkalmas helyiséget, hogy a rendészet és közszolgálat ágazat diákjai a valós körülmények között ismerjék meg a büntetés-végrehajtási környezetet.
2024. április 19. 17:21
FEL