Hamarosan megtelik élettel a rovartanya a Széchenyi Ligetben

2021. február 19. 08:10 | Vári Bianka

Az apró, ízeltlábú állatok természetes élőhelyei rohamosan csökkennek. A Zöld Csütörtök Természetvédő Kör a napokban felújítja, felkészíti a rovarhotelt a tavaszi startra.

Sok olyan rovar található a környezetünkben, amik az öreg fák adta lehetőségeket használják ki - magyarázta Boldog Gusztáv. Ilyen fákból egyre kevesebb található, hiszen már az erdészetekből is kiszorultak. A Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai vezetője elmondta, hogy a Széchenyi ligetben szándékosan hagytak meg olyan fatörzset, ami a rovaroknak továbbra is szállást jelenthet, valamint rovarhotel is "üzemel" számukra. Ezek általában magányos méhek vagy darazsak, illetve párban, családban élők.

- Lényeg, hogy nem méhkasban vagy darázsfészekben megjelenő, hanem magányosan élő fajok. Ők az utódlást úgy oldják meg, hogy a fák különböző lyukaiba, réseibe rejtik el a petéiket, hogy aztán lárvákká, később bábbá, és egy új állattá fejlődjenek ki.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

Ezek a lyukak általában az öreg fákban: cincér rágásokban, kéreg alatti részeken találhatók a természetben. Az emberi közreműködés következtében ilyen fák alig vannak, ezeket igyekeznek a rendszerből kivenni, ezek az élőhelyek megszűnnek - magyarázta.

- Ez által számunkra gyakran láthatatlan, apró fajok tűnhetnek el a környezetünkből. Attól függetlenül, hogy az ökoszisztéma részei, és mindegyik külön szerepet tölt be, kézzelfogható gyakorlati hasznuk is van számunkra, hiszen mind beporzó rovarok. Tehát a gyümölcsfáink és egyéb növényeink szaporodását ők garantálják a beporzással.

Sokszor a házi méheket kiáltjuk ki elsődleges és legfőbb beporzónak, ez nem így van - tette hozzá Boldog Gusztáv. Számtalan faj létezik, és számukra nyújtunk egy kis menedéketa rovarhotellel.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

- Ezzel nem megmenteni lehet ezeket a rovarokat, hanem bemutatni mindenki számára, hogy léteznek. Ezért érdemes a ligetbe eljönni, megnézni ezt a rovarhotelt is. Illetve a technológiát is el lehet lesni, otthon bármikor bárki megcsinálhatja, és gyönyörködhet abban, hogy milyen cukik ezek a kis rovarkák, amik ott gyártják a kis üregeket, falazzák be a lárváikat. Nagyon aranyosak, ahogy működnek - hangsúlyozta.

Aki kedvet kap egy hotel elkészítéséhez, bármikor hozzáfoghat, hiszen ezeknek az állatoknak a többsége folyamatosan, szinte egész évben szaporodik. Tehát bármikor kiteszünk egy ilyen rovarhotelt a számukra, akkor ők szinte azonnal el is foglalják – ha jó helyen van, és ügyesen csináltuk – és akkor gyönyörködhetünk bennük. Attól pedig, hogy milyen rovarokat csalogatunk ezzel a technikával az udvarainkba, nem kell tartanunk, hiszen szinte kizárólag olyan fajok érkeznek, amik nem csípnek. A rajban élő darazsak és méhek aktívan védekeznek, velük szemben a magányosak csak passzívan. Tehát ahhoz, hogy megcsípjen bennünket egy ilyen rovar, ahhoz előbb nekünk kell őket piszkálni, bántani. Nyugodtan a ház köré szabad őket édesgetni.

- Fontos szempont rovarhotel készítésénél, hogy tartalmazzon sarat és cellulózt, hiszen ezekkel „falaznak” ezek a rovarok. Jó, ha helyezünk ki lyukacsos farönköket, vályogtéglát, blokktéglát, lebomló papírt, esetleg napraforgó- vagy nádszárat.

A Zöld Csütörtök Természetvédő Kör a napokban felújítja, felkészíti a rovarhotelt a tavaszi startra.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL