Elfoglalták fészkeiket a gólyák

2021. április 10. 15:59 | Tóth Bianka

Az idén már egészen korán, január 18-án megérkezett hazánkba az első fehér gólya Elekre. Az utóbbi hetekben egyre több lakó foglalta el a fészkét, és kezdi meg lassan a költési idejét.

A gólyák érkezése jelzi, hogy hamarosan a jó idő is beköszönt. Költöző madaraink közül az első fehér gólya még január derekán megérkezett, társai viszont a szokásosnál kicsit később, március végén foglalták el fészkeiket. Érkezésüket sokan örömmel fogadták.

Magyarországon az ötvenes évekig a gólyák létszáma drasztikusan csökkent, mostanra azonban stagnálás tapasztalható – mondta el a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai vezetője. Boldog Gusztáv kifejtette, állományuk főként attól függ, hogy pihenőhelyeiket, vonulási útvonalaikat, a táplálkozó helyeiket és a szaporodó helyeiket meg tudják-e találni, illetve tartani.

– Szerencsére eléggé jól alkalmazkodik az ember közelségéhez. Az eredetileg fán fészkelő faj kéményekre költözött, a kéményekről pedig a villanyoszlopokra. Fán már nem is lehet találni itt a megyében. A kéményeken lévő gólyafészkek száma is lecsökkent, már szinte mind villanyoszlopon van.

fotó: behir.hu (Ujházi György)

Mivel a gólya védett állat, a fészkelését nem befolyásolhatja emberi beavatkozás. Ha valamilyen okból mégis le kell venni a fészket, azt a helyére szokták visszatenni a szolgáltatók. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy amikor a gólyák valahol Afrikában töltik az idejüket, de legkésőbb március 15-éig az illetékesek végeznek a fészkek rendbetételével. Ahol nem lehet a helyszínre visszatenni a fészket, ott 20-40 méteren belül másik fészkelő helyet jelölnek ki, és oda helyezik el a műfészket a gólyának.

A szakember hozzátette: a gólyák táplálékot elsősorban a város környéki gyepes-füves területeken szereznek: pockot, békát, és rágcsálókat. Ezek száma mindig behatárolja, hogy hány gólyánk van, és hogy azok hány fiókát nevelhetnek egy-egy évben.

FEL