A gyalogosok védelmében - Hamarosan megoldódik a Szabadság téri járdák sorsa?

2022. augusztus 22. 12:54 | Such Tamás

Évek óta tart a békéscsabai Szabadság téri járdákon közlekedő gyalogosok és kerékpárosok csatája. A járókelők elmondása szerint számtalan esetben a bringásoknak áll feljebb, amikor rájuk szólnak, hogy szálljanak le a járműről, miközben sehol sincs feltüntetve, hogy „Biciklizni szabad!”.

Az egyik lakó szerint kevés a rendőr, aki megbüntetné őket, de olyan esettel is találkozott már, hogy a bringások szemtelenül a járőrökkel szemben hajtottak. Majd, amikor le kellett szállniuk a kerékpárról, szinte meg voltak sértődve. Főleg, ha a rendőr elkezdett jegyzetelni.

– Körülbelül három éve vásárolt nálunk egy család – meséli az egyik Szabadság téri boltos. – Egyszer csak a négy év körüli kisgyerekük kiszaladt az utcára, majd hirtelen megtorpant a járda közepén… Körülbelül 5 centiméter kellett volna ahhoz, hogy elcsapja egy biciklis.

Azóta „belülről” védik a vásárlókat. Ugyanis az ajtó kijáratán szemmagasságban, az üvegre ragasztott „Vigyázz! Kerékpár!” felirattal hívják fel a figyelmet a járdán közlekedő biciklisekre.


Mindezzel kapcsolatban a Békéscsabai Rendőrkapitányság sajtóosztályától az alábbi választ kaptuk:

„A kapitányság rendőrei kiemelt figyelmet fordítanak a járdán kerékpározókra. Gyalogosan és a belvárosban kerékpárral is járőröznek, a szabálytalankodókat leszállítják a bicikliről. A kerékpáros rendőrök példát is mutatnak, szükség esetén a szabályokat is elmondják, elmagyarázzák a bicikliseknek.

 

Kerékpáros járőrök a Szabadság téren– Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Kerékpáros járőrök a Szabadság téren– Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Valóban a Szabadság tér mindkét oldalán gyakran állítanak le kerékpárosokat és tájékoztatják őket arról, hogy ha nincs kerékpárút, járdán csak akkor biciklizhetnek, ha az úttest a kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ez az alkalmatlanság fizikai alkalmatlanságot jelent, tehát például az utat felbontották, nem lehet rajta végigmenni.

A Szabadság téren az úttest alkalmas a kerékpáros közlekedésre, ugyanakkor tény, hogy nagy a forgalom. Autóbuszok is közlekednek, illetve parkolók is vannak. Sok kerékpáros attól tart, hogy a nagy forgalomban baleset éri, esetleg a parkolókból elinduló, kitolató autósok nem figyelnek rájuk, ezért nem mernek az úttesten közlekedni. A járdán viszont csak gyalogosan lehet közlekedni, tehát tolni kell a kerékpárt.

A rendőri ellenőrzések, jelenlét mellett fontos lenne, hogy a közlekedők legyenek tekintettel egymásra. A kerékpárosok ne próbáljanak szlalomozni a gyalogosok között, mert könnyen fellökhetnek bárkit. Időseknél, gyermekeknél ennek súlyos következménye is lehet. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a közlekedés felelősséggel jár. Ne azért tartsák be a szabályokat, mert a szabálytalanságért bírságot kaphatnak, hanem azért, mert mindenkit hazavárnak, mindenki épségben haza szeretne érni.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság azt a javaslatot tette az önkormányzatnak, hogy az egyébként kellően széles járdát osszák fel, legyen a kerékpárosok és a gyalogosok számára kijelölt sáv. Erről a forgalomtechnikai változtatásról nem a rendőrség dönt, és a kivitelezés sem a rendőrség hatásköre.”

 

Kerékpáros a Szabadság téri járdán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Szabadság téri anzix 2022. – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Az utóbbi felvetéssel kapcsolatban a békéscsabai önkormányzathoz fordultunk. Szarvas Péter polgármestertől az alábbi választ kaptuk:

„A hatályos KRESZ szabályok szerint a Szabadság téren csak az úttesten közlekedhetnek a kerékpárosok. Ugyanis a KRESZ egyértelműen kimondja, hogy a járdán kerékpározás tilos, (csak kivételes esetekben engedélyezett:

  • ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan – ilyen például a földút –; a forgalmas úttest nem számít közlekedésre alkalmatlannak
  • 12 éven aluli gyermek közlekedhet a járdán, de maximum 10km/h sebességgel, mert a kerékpározás főútvonalon számukra nem engedélyezett
  • ha a járda egyben ki van nevezve kerékpárútnak is)

Sokan tapasztaljuk, hogy a KRESZ szabályait be nem tartó kerékpárosok veszélyeztetik a gyalogosok és saját maguk testi épségét is azzal, hogy az úttest helyett a járdán közlekednek. A KRESZ szabályainak betartatása a rendőrség hatáskörébe tartozik, így a járdán szabálytalanul kerékpározók ellenőrzése, büntetése a rendőrség hatáskörébe tartozik.

A probléma megoldásával kapcsolatban az önkormányzatnak vannak elképzelései. Vizsgáljuk egy jövőbeli kerékpáros létesítmény kialakításának lehetőségét a Szabadság téren.”

További programok »

Kék hírek

Mától országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség

Mától egy hétig országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség, hogy kiszűrjék az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülőket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.
11:02
FEL