Eltolták a bicaját a lencsésis anyukának; többen örökbe adták volna a sajátjukat

2024. május 31. 13:47 | Such Tamás

A minap egy anyuka kiposztolta a Lencsési hírek Facebook oldalra, hogy valaki ellopta a biciklijét a házuk elől. „Aki ellopta a biciklimet, az nem gondolta át, hogy nekem mit jelent az a jármű. Azzal járok mindenhova. Azzal viszem a kislányomat az iskolába, és mindent azzal intézek. Mivel egyedül nevelem a kislányomat, így pótolni nem tudom” – írta. Végül arra kérte a tolvajt, hogy hozza vissza. Nem fog kérdezősködni, nem érdekeli ki volt, csak rakja oda vissza, ahonnan elvitte.

A megosztásban továbbá leírta a bicaj paramétereit, és hamarosan vagy öten felajánlották, hogy akár napokra is kölcsönadják neki a sajátjukat. Mi több, két fiatal hölgy örökbe is adták volna neki. Az egyikük például azt írta: „Nekem is van egy fehér kosaras kerékpárom, szívesen elajándékozom Önnek!”.

Közben napokkal később valaki ráírt az anyukára – hála a Facebooknak, ugye-ugye! –, hogy a Kőmíves soron megtalálta a kerót.
„Meglett a biciklim! Mindenkinek köszönök mindent!” – posztolta nagy boldogan.

 

***

„Ha kerékpárlopásról érkezik bejelentés a rendőrségre, minden esetben eljárás indul – mondta a megkeresésünkre a Békéscsabai Rendőrkapitányság sajtószóvivője. – A kollégák információkat, adatokat gyűjtenek és keresik az elkövetőt. Az eljárás lehet szabálysértés vagy bűncselekmény, annak függvényében, hogy milyen értékű a kétkerekű és a tulajdonosa a lopást megelőzően lezárta azt, vagy sem.

Minden esetről érdemes bejelentést tenni, mert így van esély arra, hogy a kerékpár visszakerül a tulajdonosához. Többször előfordult már, hogy a rendőrök elfogtak egy biciklitolvajt, akitől több lopott kerékpárt is lefoglaltak. A kétkerekűeket azonban mégsem tudták visszaadni a tulajdonosaiknak, vagy azért, mert nem érkezett bejelentés az eltűnéséről, vagy azért, mert egyedi azonosítók hiányában a rendőrség nem tudta azonosítani és értesíteni a tulajdonost. Fontos, hogy akinek van kerékpárja az jegyezze fel annak egyedi azonosításra alkalmas ismertető jegyeit – típusát, vázszámát – mert egy esetleges rendőrségi eljárás során ezekre szükség van.

A legfontosabb azonban a megelőzés, mert azzal minden kellemetlenség elkerülhető.

Ha az utcán, lépcsőházban, társasházi tárolóban, őrizetlenül hagyjuk a biciklinket, mindig le kell zárni, akkor is, ha csak néhány percnyi elintéznivalón van. Nem ajánlott kivilágítatlan, elhagyatott helyen letenni kétkerekűt, még akkor sem, ha úgy gondoljuk, hogy kevesen járnak arra. Az első és hátsó kosarakból mindig vigyük magunkkal értékeinket és a kormányon se maradjon soha szatyor, vagy táska.

Fontos, hogy amikor lezárjuk a kerékpárt, lehetőség szerint vastag, jó minőségű lakatot használjunk, ami elég hosszú ahhoz, hogy a bicajt valamilyen rögzített tárgyhoz, kerítéshez, kerékpártárolóhoz, vagy fához zárjuk.

Emellett egy nagyon hasznos lépés lehet az is, ha a biciklinket regisztráljuk a BikeSafe rendszerben. A BikeSafe elnevezésű adatbázis a kerékpárlopások megelőzését és hatékonyabb felderítését szolgálja. A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetőek, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a regisztrált adatok alapján elektronikusan feljelentést lehet tenni, ami bekerül a rendőrség körözési adatbázisába. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni tudja a tulajdonost.

A www.bikesafe.hu oldalon egy regisztrációt követően bárki rögzítheti a rendszerben saját adatait, kerékpárja azonosítóit és a biciklijéről készült fényképeket. Ezt interneten keresztül, otthonról is megtehetik a tulajdonosok.”

További programok »

FEL