Hamarosan megkezdődik a Gyula város komplex turisztikai fejlesztése

2022. december 5. 06:12 | behir.hu

A Széchenyi 2020 program részeként Gyulán komplex turisztikai fejlesztés indul. A forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják. A projekt 1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A projekt célja Gyula város kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztése, a térség természeti adottságaira építve. A projekt keretében kiépítik a városi kerékpárút-hálózat egyik hiányzó elemét, a Nagyváradi úti kerékpárutat. A fejlesztés eredményeként erről az útról közelíthető majd meg több városrész, a városerdei üdülőterület és Sarkad városa is. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon a már meglévő Sarkadi úti kerékpárút, a Nagyváradi úti kerékpárutat a Galamb utcától a Csókos útig építik ki, a Nagyváradi út páros oldalán.

A projekt másik elemeként a Ladics-ház, valamint a Százéves cukrászda fejlesztése valósul meg. A cél mindkét védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása, amelyek minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelentenek. A Százéves cukrászda esetében megújul a pince, a tető és az épületgépészet, valamint az emeleti termek.

A Ladics-ház komplex felújításon esik át, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását és a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá teszik a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát. A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, valamint kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont. Megépül egy átjáró is, amely összeköti a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotják a Százéves Látogatóközpontot

További programok »

Gyula

Megnyílt a Munkácsy kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban - galériával

Megnyílt Munkácsy: a sikersztori című kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban. A tárlat az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét. A kiállítás egyik különlegessége, hogy a másfél milliárd forintra biztosított eredeti műalkotások mellett a festőművész néhány személyes tárgyát is bemutatja.
2023. december 8. 17:25
FEL