Hamarosan itt az influenza szezon, készítsük fel szervezetünket még időben!

2020. szeptember 12. 18:36 | Gyemendi Réka

Hamarosan már nem csak a Covid-19 vírus második hulláma, hanem az évente jelentkező influenza vírus is elér minket. A szakemberek szerint ilyenkor azonban még van idő felkészíteni, megerősíteni a szervezetünket, hogy csökkentsük a megbetegedés esélyét.

Az influenza fő tünetei a láz, az orrfolyás, a köhögés, a fejfájás és a rossz közérzet. Dr. Buki Mária háziorvos is a megelőzést hangsúlyozza, ezen belül is a védőoltás fontosságát. Kiemelte: az influenzavírus folyton változik, ezért minden évben érdemes beadatni az oltást, aminek nincs mellékhatása és a kockázati csoportokba tartozók számára ingyenesen elérhető. 

– Az idős embereknek, a cukorbetegeknek, az allergiásoknak, azoknak, akiknek valamilyen rendszerbetegségük, valamilyen hematológiai, vérképző szervi betegségük van, nekik kötelező lenne az oltás – mondta el a háziorvos.

 

 

Somogyi Zsuzsanna természetgyógyász elmondta: a különböző vírusfertőzések megelőzésének kulcsa az immunrendszer erősségén múlik. A szakember kiemelte a fekete-és fehér üröm teaként vagy kapszula formában (kis mennyiségben) történő fogyasztását az immunrendszer erősítésére. Hozzátette: a méregtelenítés, a mozgás, a helyes légzéstechnika és a stressz elleni harc az, amivel erősíteni lehet a védekezőképességet.

 

 

– Ha stresszben vagyunk, akkor a szervezetünk tele van stresszhormonokkal. Minél több kortizol és hasonló stresszhormon van a szervezetben, immunrendszerünk annál gyengébb. Mindenkinek találnia kellene valamilyen örömforrást, ami lehet napi fél óra séta vagy bármilyen más hobbi – fogalmazott a szakember aki kiemelte, hogy mindenkinek fontos lenne elsajátítania a helyes légzéstechnikákat, ugyanis a legtöbb ember felületesen lélegzik, ezáltal pedig nem jut elegendő oxigén a szervezetbe.

A természetgyógyász szerint fontos, hogy aki csak teheti, ne csak a munkának éljen, hanem szánjon minél több időt a magánéletére, a családjára és a feltöltődésre is.

További programok »

FEL