Sokan szenvednek a koronavírus szövődményeitől még hónapokig

2021. március 28. 18:49 | behir

10-ből heten még 5 hónappal a kórházi kezelés után sem épültek fel teljesen a koronavírus szövődményeiből. Egy új kutatás szerint azoknál a közepkorú nőknél a legvalószínűbb a tartós tünetek kialakulása, akik súlyosan megbetegedtek a vírus miatt.

A koronavírus miatt orvosi kezelésre szorultak közül tízből heten öt hónappal a kórházból való kiengedés után sem épültek fel teljesen - derül ki egy brit tanulmányból, amelynek eredményeit a CNN ismertette.

A kutatásban 1077 olyan ember vett részt, aki tavaly március és november között került kórházba a fertőzés miatt. A páciensek fele legalább két tényező miatt veszélyeztetett volt a betegség szempontjából. A kutatók mind a mentális, mind a fizikai állapotuk alakulását nyomon követték öt hónapon keresztül.

A résztvevők alig 29 százaléka mondta azt, hogy teljesen felépült ennyi idő alatt, több mint 90 százalékuknak viszont még mindig volt legalább egy tartós tünete.
A legtöbben átlagosan kilenc folyamatosan fennálló tünetet tapasztaltak. A tíz leggyakoribb tünet az izomfájdalom, a fáradtság, a fizikai lelassulás, az alvásminőség romlása, az ízületi fájdalom vagy duzzanat, a végtaggyengeség, a légszomj, a fájdalom, a rövidtávú memóriavesztés és a lelassult gondolkodás volt.

Az emberek több mint 25 százalékánál jelentkeztek a szorongás vagy a depresszió tünetei, 12 százalékuk pedig poszttraumás stressz szindróma tüneteit mutatta.

Ötből egy páciensnél új betegség vagy fogyatékosság alakult ki a fertőzés után, és nagyjából ennyi ember nem tudott dolgozni vagy kényszerült munkahelyváltásra az egészségi állapota miatt.

A tünetek súlyossága alapján négy különböző csoportba sorolták a gyógyultakat, a többség (46%) az enyhe tünetes kategóriába került.

Azt is megállapították, hogy azoknál a közepkorú nőknél a legvalószínűbb a tartós tünetek kialakulása, akik súlyosan megbetegedtek a vírus miatt és legalább két kockázatot jelentő egészségi állapot vagy krónikus betegség, például cukorbetegség, asztma vagy szívbetegség áll fenn náluk.
A kutatók szerint egyértelmű, hogy azoknak, akik lélegeztetésre vagy intenzív terápiás kezelésre szorultak a fertőzés idején, hosszabb időre van szükségük a teljes felépüléshez. De a tartósan fennmaradó problémák jó részét nem lehet a betegség súlyosságához kötni, ezért vélhetően más okok is vannak az úgynevezett long Covid mögött.

A kutatásban részt vevő pácienseket egy évvel a gyógyulásuk után is megvizsgálják majd, ami talán még pontosabb választ adhat arra, hogy mennyi ideig és milyen tünetekkel küzdenek a fertőzésből való kilábalás után azok, akik súlyosabban megbetegedtek.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
18:55
FEL