Nemsokára tesztelik a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet

2021. január 4. 18:45 | behir

Az Óbudai Egyetem támogatásával készít az önkéntesekből álló MassVentil projekt csapata olyan lélegeztetőgépet, amely egyszerre akár ötven koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet – írja a Magyar Nemzet. Az úgynevezett moduláris tömeglélegeztető rendszerből számos prototípust készítettek az elmúlt hónapokban azért, hogy az eredeti koncepció működőképességét megfelelően igazolhassák.

A csapat az elmúlt hónapokban számos prototípust alakított ki ahhoz, az eredeti tömeglélegeztetési koncepció működőképességét minden szempontból igazolni lehessen. A rendszert viszont a tesztkörnyezeten túl az élő szervezeteken is ki kell próbálni, így jelenleg az állatkísérletek előkészítése folyik – számolt be a Magyar Nemzetnek a MassVentil Projekt szakmai csapata.

Ezekben az esetekben azt vizsgálják, hogy a hosszú, mesterséges lélegeztetési ciklusok után sem történik-e semmilyen mikroszkopikusan megfigyelhető tüdőszövet-sérülés. Ezeket a vizsgálatokat viszont embereken nem célszerű elvégezni, de ha a preklinikai vizsgálatok jól sikerülnek, következhetnek majd a klinikai vizsgálatok, immár emberek bevonásával.

Ezt a fázist követi majd, hogy a prototípusból egy sorozatgyártásra alkalmas verzió készül. Elmondásuk szerint már nagyon közel járnak a megoldáshoz, továbbá megjegyezték, hogy ez a tempó rendkívül gyorsnak számít az ilyen típusú orvostechnikai eszközök piacán, ahol a hasonló fejlesztések jellemzően négy–nyolc évig tartanak.

– A projekt eredményességéhez rengeteg kisebb-nagyobb segítő kéz és elme járult hozzá, a kiemelkedő tudású szakemberektől kezdve a diákokon és a vállalatokon át egészen az elindított szakmai kommunikációs fórumukat követő több mint 1300 emberig – mondták a csapat tagjai. 

A koronavírus-járvány következtében növekvő és szigorodó követelmények újabb feladatokat állítanak eléjük, így jelenleg már nem csak az a cél, hogy egy vészhelyzetben alkalmazható tömeglélegeztető rendszert alakítsanak ki. A legújabb terveik kapcsán arról számoltak be, hogy a könnyű szállíthatóság és telepíthetőség kívánalmainak is igyekeznek megfelelni. Jelenleg egy konténerbe beépíthető prototípus kialakításán dolgoznak, amely szállítható, és akár több hétig vagy hónapig tartó biztonságos lélegeztetésre is alkalmas.

További programok »

FEL