Hamarosan indulhat az oktatás: 150-200 diák tanulhat az új fémipari műhelyben

2020. december 16. 16:37 | Vincze Attila

December elején indult el a gyulai Airbus gyár építése. A helikopter alkatrészgyártó üzem dolgozóinak képzése a Békéscsabai Szakképző Centrumban történik majd. Az oktatás jövőre indul el abban a fémipari műhelyben, ahol hamarosan közel kétszáz diák tanulhatja ki a modern gépiparhoz kapcsolódó szakmákat.

Napok óta gőzerővel dolgoznak a munkagépek a gyulai elkerülő út melletti zöldterületen. Itt építi fel ugyanis a világ egyik legnagyobb légiipari vállalata az új helikopter alkatrészgyártó üzemét. Gyula polgármestere, Görgényi Ernő elmondta, fontos szempont volt, hogy ne egy összeszerelő üzem létesüljön, hanem egy olyan alkatrészgyár, amely magas hozzáadott értékű termelőtevékenységet folytat, így 2022-től jól képzett munkavállalók dolgozhatnak itt.

– A magyar kormány arról is megállapodott az Airbus-szal, hogy egy légijárműipari akadémiát létesít, egy olyan képzést, amely biztosítja a megfelelő szakembereket a vállalat számára, és azok utánpótlását is garantálja. Erre a feladatra a Békéscsabai Szakképző Centrumot jelölték ki – fogalmazott a városvezető.

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban előreláthatólag 150-200 diák tanulhat majd abban a fémipari műhelyben, amelyet jövőre alakítanak ki az intézményben. Erre különösen az új Airbus beruházás miatt van szükség, ezért hamarosan a felnőttképzést is elindítják.

– Már most hirdetjük, és a következő évben, keresztfélévben felnőttoktatásban is képzéseket, átképzéseket tartunk majd jellemzően gépipari technikus, gépésztechnikus és gépgyártás technológiai technikus területen azért, mert a közelgő nagy kihívásokra a felnőttek képzésének rendszere tud gyors választ adni – mondta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Hozzátette, hogy a munkaerőképzésben most különösen nagy kihívás vár rájuk, mert idővel a gyulai légiipari beruházás egyre több beszállítót és hasonló termelő tevékenységet folytató céget vonzhat majd a térségbe.

FEL