Hamarosan eldől Magyarország legnagyobb érintetlen erdejének sorsa

2018. november 18. 14:32 | behir

December 6-án dől el, hogy a Csarna-völgy továbbra is hazánk legnagyobb háborítatlan erdeje marad-e, vagy építkezési területté válik. A közkedvelt börzsönyi kirándulóhely azért került veszélybe a benne élő állatokkal együtt, mert a terület kezelője kisvasút építését tervezi, és a beruházásra most az engedélykérelmet is beadta – írja közleményében a WWF Magyarország természetvédő szervezet.

A Börzsöny-hegység északi részén, Kemence község határában terül el a fokozott védelem alatt álló Csarna-völgy, amely Magyarország legnagyobb háborítatlan erdőterülete. Az ezer hektárnyi egységes völgyrendszer ritka növény- és állatfajoknak ad otthont.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez tartozó, vadonjellegű erdőben évek óta egy hiúz vadászik, itt fészkel a fekete gólya, az uráli bagoly és az utolsó hegyvidéki parlagisas-költőpár. A Fekete-patak vagy más néven Csarna-patak a kövirákok kedvelt helye, míg az avar foltos szalamandrákat rejt. Kedvelt helyszín ez a turisták körében is, hiszen a sűrű völgy érintetlensége olyan nyugalmat és csendet áraszt, amelyet hazánkban csak nagyon kevés helyen találhatunk meg. Most azonban veszélybe kerülhet ez a természeti érték, mert a Duna-kanyar turisztikai fejlesztésének részeként kisvasút épülhet a Csarna-völgy aljában.

Jelenleg egy régi, az ötvenes években magára hagyott erdészeti kisvasút maradványai kísérik a patak árterét, de a rendszeres áradásokkal a víz ismét átalakította a terepet, és a természet újra birtokba vette a völgyet, így a hátramaradt romok már csak emlékeztetnek az ember jelenlétére. Ennek helyére azonban jelenleg egy komoly műszaki megoldásokkal megépített turisztikai létesítmény kerülne, amely a WWF szerint drasztikusan és visszafordíthatatlanul megváltoztatná a patak medrét és a mára kialakult vadonterületet.

 

Forrás: Index.hu 

 

További programok »

FEL