Hamarosan Békés vármegyében is elindul a biohulladék gyűjtése

2024. január 31. 16:46 | Vincze Attila

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtési rendszerének bevezetéséről tartottak tájékoztatót szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvényen a MOHU Zrt, a TAPPE Kft. és a Pannon Egyetem szakemberei mutatták be a szolgáltatás részleteit.

Mint ismert, az európai uniós előírásoknak való országos megfelelés érdekében januártól megkezdődött a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése Magyarországon. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békés, Békéscsaba és Gyula lakóközösségei számára teszi elérhetővé a szolgáltatást a helyi partner, a TAPPE Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft.

Arról, hogy miért van szükség a biohulladékok külön gyűjtésére, a Pannon Egyetem Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ munkatársa tájékoztatta a fórum résztvevőit. Fejes Róbert hangsúlyozta, hogy elsősorban ez azért fontos, hogy a lerakókba a jelenleginél jóval kevesebb hulladék kerüljön. Egy uniós irányelv alapján ugyanis a keletkezett hulladék csupán 10 százalékát rakhatjuk le, a többit újra kell valamilyen formában hasznosítani. Mint mondta, ettől jelenleg elég messze vagyunk, most ugyanis csak a hulladékok 50 százalékát hasznosítjuk újra, így bőven van még tér a fejlődésre. 

 

 

– Magyarországon évente 65,5 kg/fő biohulladék keletkezik, ami összesen mintegy 635 ezer tonnát jelent. Ezt lebontva Békés vármegyére láthatjuk, hogy 135 ezer tonna szilárd hulladék mellett közel 23 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik egy évben. Ezen belül Békéscsabán ugyanez a szám 20 ezer és 3600 tonna. Utóbbival évente meg lehetne tölteni az Árpád-fürdő főépületének teljes térfogatát – magyarázta a szakember. 

Elhangzott, hogy a biohulladékok jelenleg a lerakók mellett komposztálókba, biogázüzemekbe vagy egyszerűen a szennyvízcsatornákba kerülnek. A konyhai hulladékok biogázüzemekben való hasznosításáról a Biogáz Unió Zrt. üzemeltetési ágazatvezetője tartott előadást. Tasnádi Tamás kiemelte, hogy a vármegyében összegyűjtött biohulladék a békési telephelyükre kerül majd, ahol a bomláskor felszabaduló metán gázokból villamos áramot állítanak elő. A maradék bomlástermékből pedig műtrágya helyettesítő anyag keletkezik, amelyet előszeretettel használnak a gazdák. 

 

 

– A biogázüzem előnye az, hogy megújuló energiahordozókat használ, a kontrolállatlan gázképződést minimalizálja és a végtermék is gyakorlatilag egy felhasználható anyag lesz – részletezte. 

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere a behir.hu-nak arról beszélt, hogy a házhoz menő konyhai hulladék gyűjtése új időszámítást jelent a településen, az pedig külön öröm számára, hogy a biogázüzem is ott működik. 

– Ez egy nagy előrelépés a városunknak, persze ez majd némi alkalmazkodással jár mind a lakosság, mind a városvezetés részéről a hulladékelszállítás kapcsán is, de ezt meg kell lépnünk, mert láthatóan nagyon sok a kommunális hulladék – jegyezte meg. 

A szolgáltatást végző TAPPE Hulladékgazdálkodási, Köztisztasági és Szolgáltató Kft. cégvezetője a behir.hu kérdésére elmondta: csak a társasházakban élők számára biztosítják az ingyenes házhoz menő biohulladék gyűjtést. Holopné dr. Sztrein Beáta emlékeztetett, hogy a nagyméretű, 120 literes gyűjtőedényeket a MOHU Zrt. ingyenesen biztosítja a társasházaknak, valamint a lakások is egyenként egy-egy 5 literes űrtartalmú edényt kapnak majd. Az edények kiosztását februárban kezdi el a cég, akik a meghirdetett időpontokban nem tudják átvenni azokat, az ügyfélszolgálatokon is megtehetik majd. 

 

 

– A gyűjtés várhatóan márciusban indul, a pontos járattervet azok a társasházi lakások, amelyek érintettek ebben a szolgáltatásban, hamarosan megkapják majd. Terveink szerint a vegyes kommunális hulladék gyűjtésekor szállítjuk el a biohulladékot is – húzta alá. 

Elhangzott, hogy a közös használatú edény ürítését novembertől májusig heti 1 alkalommal, júniustól októberig heti 2 alkalommal végzi a szolgáltató, vagyis évente összesen 72 alkalommal ürítik a barna kukát. A közös használatú edények havonta egyszeri mosatását, tisztítását a TAPPE Kft. ingyenesen végzi el.

Arról, hogy pontosan Békéscsabán belül mely utcákban indul a szolgáltatás, és konkrétan mit lehet és mit nem a barna kukákba dobni, ezen a linken tájékozódhatnak.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL