Minden, amit tudni érdemes a kötelező biohulladék szelektív gyűjtésről!

2024. április 3. 16:28 | Vincze Attila

Márciusban elindult Békés vármegye több településén a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, akik már csatlakoztak tudatosan használják a barna kukákat.

A magyar háztartásokban keletkezett hulladék 30 százaléka ilyen jellegű konyhai hulladék, a becslések szerint pedig évente 600 ezer tonna biohulladékot öntünk a csatornarendszerbe, nagyjából 320 ezer tonna pedig a szemétlerakókban végzi. Ez pedig nagymértékben növeli a metánkibocsátást, így hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, arról nem is beszélve, hogy a magas víztartalmú élelmiszerhulladék rontja a szemétégetők hatásfokát.

Ellenben, ha az amúgy értékes biohulladékot összegyűjtjük, akkor megújuló energiaforrásként a biogázüzemekben energiát és szerves trágyát tudnak előállítani, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez. A trágyára pedig nagy szükség van a termőtalaj megőrzése érdekében. Évente ugyanis 80-110 millió köbméter talajt vesztünk el.

Egy uniós irányelv alapján a keletkezett hulladék csupán 10 százaléka kerülhet a lerakókba, a többit valamilyen formában újra kell hasznosítani. A biohulladék külön gyűjtésével jelentősen csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége. Az előírásoknak való országos megfelelés érdekében, januártól megkezdődött a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése Magyarországon. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békés, Békéscsaba és Gyula lakóközösségei számára teszi elérhetővé a szolgáltatást a helyi partner, a TAPPE Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft.

Holopné dr. Sztrein Beáta, a vállalkozás cégvezetője kiemelte: a cél az volna, hogy a háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékát újrahasznosítsuk. Ez nem tűnhet soknak, de jelenleg Magyarországon ez az érték csak 32,8, míg az unió országaiban átlagosan 48 százalék. Hozzátette: márciustól biztosítják a társasházakban élők számára az ingyenes házhoz menő biohulladék gyűjtését. A cégvezető emlékeztetett arra, hogy a barna színű, nagyméretű, 120 literes, gumiperemmel ellátott, zárható gyűjtőedényeket a MOHU Zrt. szintén térítésmentesen biztosítja a társasházaknak, valamint a háztartások egyenként egy-egy 5 literes űrtartalmú edényt is kaptak.

– A biohulladék gyűjtése márciusban elindult. A pontos járattervet azok a társasházi lakások, amelyek érintettek ebben a szolgáltatásban, megkapták.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

A szolgáltató tájékoztatása szerint a közös használatú edények ürítését novembertől májusig heti 1 alkalommal, júniustól októberig heti 2 alkalommal végzik, vagyis évente összesen 72 alkalommal ürítik a barna színű kukákat. A közös használatú edények havonta egyszeri mosatását, tisztítását a TAPPE Kft. ingyenesen végzi el.

Arról, hogy Békéscsabán belül pontosan mely utcákban indul el a szolgáltatás, a mohu.hu/biohulladek oldalon lehet tájékozódni.

 

További programok »

Itthon

Feri és a kutyák

Egy nagyon bájos mini riportfilmet készített a közelmúltban a Duna TV a békéscsabai Zuh Ferenccel (Sic! – általában a fővárosban ezt a vezetéknevet német kiejtéssel mondják; lehet, hogy nekik van igazuk); tehát Such Ferenc mesélt a kezdetektől (is).
15:47
FEL