Hajrá Békéscsaba: Igazán konstruktív volt a közgyűlés

2021. november 9. 16:28 | Erdei-Kovács Zsolt

A november 4-én tartott képviselő-testületi ülés igazán építő jellegű közgyűlés volt – hangzott el a Hajrá Békéscsaba Egyesület kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. Mint azt Nagy Ferenc gazdasági ügyekért felelős alpolgármester kifejtette, örült az együttműködő hangulatnak, s annak is, hogy a politikai viták helyett ezúttal az érdemi kérdések kerültek előtérbe.

A képviselő-testületi ülésen tárgyalt napirendi pontokkal összefüggésben elsőként Szigeti Béla képviselő ismertette az álláspontját, aki először is a Békéscsaba Hazavár elnevezésű programot érintő változásokat részletezte. Kiemelte, hogy azért hangsúlyos ez az intézkedés, mert elsősorban a fiatalokat érinti és arra hivatott, hogy megakadályozza az elvándorlást.

A frakcióvezető-helyettes ismertette, a program alapvetően két részből áll, áll egy ösztöndíjból, aminek az összegét megnövelté a közgyűlési döntéssel. Azokat a fiatalokat, akik a felsőoktatási tanulmányaikat végzik, legfeljebb kettő éven keresztül az eddigi 40 ezer forint helyett most már 50 ezer forinttal támogatják. A másik rész pedig az egyszeri életkezdési támogatás. Ez korábban 300 ezer forint volt, ami most a közgyűlés döntésével 400 ezer forintra nőtt.

Emelkedett az év első 9 hónapjában az adóbevétel is, ennek összege megközelítőleg 380 millió forint. A gazdasági ügyekkel összefüggésben Nagy Ferenc adott tájékoztatást. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester kifejtette, először azt kell leszögezni, hogy ez egy rendkívül jó hír. Elsősorban azért, mert a helyi gazdaságot nem viselte meg annyira a járványhelyzet, mint arra előzetesen számítani lehetett.

Az alpolgármester azt is ismertette, hogy a keletkezett többletbevétel segítségével egyrészt a következő évre képeznek egyfajta tartalékot, másrészt pedig innovatív célok megvalósítására fordítják. Szóba került a zöld gazdasági területek fejlesztése, valamint a városüzemeltetés megnövekedett költségeinek finanszírozása. Ismertetése szerint az erdősítés, fásítás és a közterületi szelektív hulladékgyűjtés mellett egy öntözőrendszer kiépítése is felmerült.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL