Hajrá Békéscsaba: Helyi vállalkozók nyújthatnak postai szolgáltatást

2023. február 28. 18:28 | Hidvégi Dávid

A Hajrá Békéscsaba frakció kedden megtartotta szokásos közgyűlés utáni tájékoztatóját, amelyben értékelte a 2023-as költségvetési tervezetet, valamint kitért a 6 bezárt postafiók helyzetére.

Dr. Juhász István kiemelte: bár úgy tűnt a Magyar Posta novemberben csak átmenetileg zárta be a hat békéscsabai fiókot, azóta kiderült a döntésük végleges, ráadásul országszerte 1200 embertől megválik a cég. A tanácsnok hozzátette: az önkormányzat támogatja, hogy vállalkozók kössenek partnerséget a postával.

– Több érdeklődő vállalkozóról is tudomása van a városnak. Nagyon reméljük, hogy a tárgyalások eredményt hoznak és rövid időn belül, akár már tavasszal egy új szerződés alapján a postahivatalok megnyitnak. Az is előfordulhat, hogy nem a megszokott helyen nyílnak meg a fiókok, hanem egy másik vállalkozással egybekötve, ahol sokan megfordulnak, vásárolnak – fogalmazott.

A Hajrá Békéscsaba frakció a nehéz gazdasági és magas inflációs helyzet ellenére tarthatónak tartja a város 2023-as költségvetését. Dr. Juhász István ismertette: az önkormányzat el tudja látni a kötelezően vállalt feladatait, továbbá 1,2 milliárd forintnyi forrás maradt az önként vállalt feladtokra is. Mint mondta: a költségvetésben nem számoltak lehetséges hitelfelvétellel.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a város enyhített az energiatakarékossági korlátozásokon. Nagy Ferenc hozzátette: az enyhe tél miatt kevesebb energiát használtak fel, a tavalyi intézkedések beváltak, ráadásul az energiaárak is csökkentek, így a vártnál jobban takarékoskodott az önkormányzat.

– Azokat az intézményeinket, amelyek nyitvatartását szünetelteni terveztünk az első negyedévben, egy héttel hamarabb kinyitjuk. Az Árpád fürdő egy kicsivel tovább, április közepéig lesz nyitva, addig marad a sátor. Korábban március 31-ét céloztuk meg. Májusban pedig jön a nyári átállás. A CsabaPark a nappalok meghosszabbodásával egy órával tovább lesz nyitva, és a későbbiekben is igazodik ehhez – emelte ki.

 

 

Elmondta: a város márciusban fixálja az áram árát, míg a gáz esetében ezt már ősszel megtette, így szeptember 31-ig rögzített áron vásárolja az önkormányzat a gázt. Viszont Békéscsaba a közvilágításért többet fizet, mivel a szerződést korábban kötötte meg.

Nagy Ferenc beszélt arról is, hogy a közgyűlés leszűkítette a bányatavak környéki fejlesztési területet, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő 20 hektáron beruházásokat hajtson végre. A terület nagy része osztatlan közös tulajdonban van, hosszadalmas lenne a fejlesztés, ezért történt szűkítés a projektben. A potenciális fejlesztések nem terjednek ki a Csaba és Fás tavakra, mivel azok fenntartása rendezett körülmények mellett történik.

– Célunk egy természetközeli kirándulóhely létrehozása, ami a békéscsabaiak kikapcsolódását szolgálja – fogalmazott.

További programok »

FEL