Hajrá Békéscsaba: A városvezetés hathatós intézkedéseket tett a járvány idején

2020. július 10. 12:45 | behir

A Hajrá Békéscsaba képviselőcsoport a július 2-i közgyűlés után értékelte az ülésen elhangzottakat.

A képviselő-csoport közleményét az alábbiakban, változtatás nélkül adjuk közre.

"A veszélyhelyzet idején minden olyan döntés, amire korábban a testület vagy a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester kezébe került. Az előterjesztéseket a hivatali szervezet osztályai készítették, arról a képviselők folyamatosan tájékoztatást kaptak, a döntés előkészítése során azt a frakciók is megtárgyalták, így annak ellenére, hogy a közgyűlési hatáskörbe tartozó kérdésekben egyszemélyi döntések születtek, a polgármesteri határozatok egyeztetésen alapultak.

A veszélyhelyzet 2020. június 18-al történt megszüntetése után több, mint 3 hónap elteltével találkoztunk újból önkormányzati képviselők.

Az elmúlt heti közgyűlés egyik fontos napirendje volt a polgármester veszélyhelyzetben hozott intézkedéseiről szóló beszámoló és a veszélyhelyzettel kapcsolatos, költségvetést érintő intézkedéseket tartalmazó tájékoztató, melyet a képviselők támogatásuk biztosítása mellett fogadtak el.

A Hajrá Békéscsaba frakció úgy látja, hogy a veszélyhelyzet kihirdetését követően a város vezetői azonnal megkezdték a felkészülést a várható hátrány csökkentésére. Időszerű, hathatós intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a város működő képességét ebben a nem mindennapi helyzetben fenntartsa.

Helyes és elodázhatatlan döntés volt így az, hogy az elfogadott költségvetésben (melyen még alig száradt meg a tinta) rendelkezésre álló 60 milliós tartalék azonnali növelésére került sor veszélyhelyzeti céltartalék képzésével. Kiemelésre érdemes például az, hogy a veszélyhelyzetben egészségügyi védőeszközök beszerzése miatt előre nem tervezett kiadásokkal kellett számolni, a jövőbeni feladatok ellátását megalapozó céltartalék képzés pedig nem veszélyeztette az elmúlt 3 hónapban sem az Önkormányzat, sem pedig intézményei működését.

Már most jól látható, hogy a parkolási díjból, közterület használati díjból, az elhalasztott díjemelésből kiesett negyedévnyi bevétel, a helyi adóbevétel várható csökkenése, a gépjármű adó elvonása igen jelentős költségvetési hiányt okoz a városnak, melynek mértéke egyelőre nem is felmérhető, csak megbecsülhető. Az elmaradt bevétel akár az 1 milliárd forintot is elérheti.

Az igen jelentős összegű bevétel elmaradást sajnos a majd 750 millió forintos veszélyhelyzeti céltartalék nem fogja fedezni, ezért a kötelező önkormányzati feladatok ellátása, a város működőképességének fenntartása saját forrásból alig, vagy csak nagy nehézségek és lemondás árán lesz biztosítható.

A költségvetés bevételi részének drasztikus változását az előttünk álló fél évben csakis előrelátó tervezéssel, fegyelmezett gazdálkodással, a városi intézmények költségvetési kiadásainak tervezésével és nem utolsó sorban a képviselők támogatásával lehet ellensúlyozni."

További programok »

FEL