Hagyományőrző Népdalkörök és Szólóénekesek Régiós Dalos Versenye Békésen

2023. május 26. 18:45 | Kovács Andrea

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 12. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök valamint Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.

A rendezvény megnyitóján a Békés Vármegyei Önkormányzat alelnöke köszöntőjében kiemelte: hisznek abban, hogy a jövőt csak a közös értékeinkre és hagyományainkra lehet építeni, mert véleményük szerint ez az egyetlen ami kiállja az idő próbáját.

–Kevesen tudják rólam, hogy én egyébként az iparművészeti szakközépiskolába jártam és ott több mint 20 évvel ezelőtt Koszecz Sándortól azt tanultuk, hogy az életfa az egyik legfontosabb, és azt hiszem ebben a körben nem kell bemutanom, hogy mit jelent az életfa. Én hajlok rá, hogy önök, ez a közösség Békés Vármegye életfája, amely ha kell, eltakarja a holdat, ha kell, a tetején ragyog a nap. Mélyen van a gyökere, ha nem is látszik mindig és ha felmászunk a tetejére akkor bizony messzire látunk, múltba, de akár a jövőbe is – fogalmazott Szegedi Balázs.

Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy 12 éve – a pandémia kivételével – minden évben megrendezik a hagyományőrző népdalkörök és szólóénekesek régiós versenyét.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hagyományainkat a kultúra területén is életben tartsuk, és ezt át tudjuk adni az utókor számára. Emellett óriási közösségépítő ereje van az ilyen dolognak, mert a népdalkörök tagjai folyamatosan próbákra járnak, együtt vannak, jókedvűek, tényleg nagyon szeretjük ezeket a rendezvényeket A megye különböző területeiről, sőt Szegedről és Debrecenből is jöttek versenyzőink és csodálatos dalköreink is vannak akik szintén eljöttek erre a versenyre. Biharugra például benne van a helyi értéktárban, Sarkadon több énekkar is van, a csanádapácaiaknak pedig épp a közelmúltban volt 15 éves évfordulójuk – ismertette a vármegyei elnök.

Az idei versenyen néhányan a könnyűzenei műfajban is megmérettetik magukat. A régiós versenyről továbbjutók a május 29-e és 31-e között megrendezésre kerülő országos dalköri fesztiválon, valamint június 23-án és 24-én Salgótarjában, az országos könnyűzenei fesztiválon versenyezhetnek majd.

 

Galéria

További programok »

FEL