Hagyományok, népzene, néptánc és tűzugrás az év legrövidebb éjjelén

2018. június 25. 17:16 | Papp Ádám Sándor

Szent Iván Éji Vigadalmat tartottak vasárnap este Békéscsabán, a város főtéren! Hiedelmek szerint ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget. A népzene és tánc mellett a tűzugrást is kipróbálhatták a legbátrabb jelentkezők. 

 

A magyar népi hagyományok és szokások tárháza tárult az érdeklődők elé Békéscsaba főterén. Kézműves foglalkozások, szövés, fonás és különböző ügyességi játékok várták a kilátogatókat.

 

Közös tánc (Fotó: VD)

 

A programok mellett a táncegyüttesek szórakoztatták a közönséget.  A Balassi, a Csaba Nemzetiségi, a Hétpróbás Néptánciskola és a Balkán Táncegyüttes táncosai szívesen vették, ha a nézők becsatlakoztak hozzájuk.

- A kézművesek bemutatókat tartanak, a táncosok pedig folyamatosan különböző táncokkal, nemcsak szórakoztatják, hanem be is vonják a jelenlévő érdeklődőket és együtt táncolnak. Ez már hosszú évekre visszamenő hagyomány, amelyet a jövőben is szeretnénk megőrizni - hangsúlyozta Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes vezetője.

Sokan várták a sötétedést és a tűzgyújtást az év legrövidebb éjszakáján. Amint meggyújtották a máglyát, megkezdődött a körtánc.

 

Jókedv jellemezte a tűztáncot (Fotó: VD)

 

A hiedelmek szerint a sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

A legtöbben arra vártak, hogy elaludjon a tűz és átugorhassák a parazsat.

A hagyományok szerint, aki ezt a próbát kiállja, jó egészségre és boldog szerelemre számíthat – árulta el a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

 

A legbátrabbak a tüzet is átugorhatták (Fotó: VD)

 

- Szent Iván éjszakáján tüzet kell rakni és ezt a tüzet - pontosabban a parazsat - kell átugrani, aminek varázslatos ereje van. Hogy mi az üzenete: vannak olyan szokásaink, amelyek évszázadokon keresztül összehozták az emberek. Ez is egy ilyen szokás, hogy jöjjünk össze Szent Iván éjszakáján, legyünk együtt és azok a dolgok, amelyek értékeket jelentenek számunkra: néptánc, népzene azok között érezzük jól magunkat - emelte ki Pál Miklósné.

Az érdeklődők egészen késő estig táncolhattak és szórakozhattak a Szent Iván Éji Vigadalomban.

 

(Fotó: VD)
FEL