Hagyományápolás a középpontban- András napi kolbászparádé a Lencsésin

2015. november 28. 13:25 | behir.hu

Több mint ezren látogattak el a szombati András- napi kolbászparádéra. A József Attila Lakótelepi Településrészi Önkormányzat, és a Lencsési Közösségi Ház közös rendezvényén a népszerű, hagyományos kolbászgyúró verseny mellett, többek között játszóház, ételkészítési bemutató, és kiállítás várta az érdeklődőket.

Békéscsabán már évek óta hagyomány, hogy a hidegebb napok beálltakor, az idősek által csak disznóölő András napjaként emlegetett napot megelőző hétvégén András napi kolbász parádét rendeznek a Lencsési Közösségi Házban.

Kilenc évvel ezelőtt volt az első alkalom és mind a mai napig sok helybeli látogat el ide azért, hogy egy kellemes napot töltsön el barátaival, családjával, kollégáival.

Vida András a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője, már a kezdetektől részt vesz a programon. Az igazgató elmondta, hogy az iskola ötödikes tanulóival a honismeret órák keretében tartanak hasonló rendezvényt. Kiemelte, hogy ennek a legnagyobb értéke, hogy a 10-12 éves gyerekek is részt vesznek a kolbász töltésben.

A fő szerepet a jó hangulat, a baráti társaságban eltöltött kolbász gyúró verseny adta.

Priszku Tamás is indult a versenyen. Véleménye szerint a csapat összetartó ereje van ilyen programoknak, és amellett hogy boldogan eltöltenek egy pár órát együtt, ha jól sikerül a kolbász még nyerhetnek is.

A kertbarátok is begyúrták a csabait. Hankó György elmondta, hogy a baráti körnek fontos a hagyományápolás.

Tíz kiló húst kaptak az indulók, akik 4fős csapatot alkottak. Az elkészített csabait megsütötték, és így értékelte azt a zsűri.

A József Attila Lakótelepi Településrészi Önkormányzat vezetője dr. Ferenczi Attila elmondta, hogy a kilenc éves múltra visszatekintő rendezvénynek közösség építő, formáló hatása van, ami idén is megmutatkozott.

A tanácsnok a rendezvény történetével kapcsolatban kiemelte, hogy első két alkalommal Hanó Miklós alpolgármester tartott bontási bemutatót.

dr. Ferenczi Attila hangsúlyozta, hogy Békéscsaba a kolbász fővárosa, és a hungarikum készítést hagyományát tovább kell vinni.

Véleménye szerint a rendezvénynek közösségformáló szerepe is van, mint mondta a Lencsési egy város a városban.

Takács Péter a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy évek óta népszerű ez a rendezvénye is az intézménynek. A mostani programra is több mint ezren látogattak el. Népszerű volt a kolbászgyúró verseny, de a kísérő programok is.

Takács Péter kiemelte, hogy 600 adag székelykáposzta főtt, és fogyott el a rendezvényen. A gyerekeket játszóház várta, és megnyílt az András napi hangulat című kiállítás is, és megrendezték a Vendégváró ünnepi sütemények versenyét is.

FEL