Gyulán járt a Virágos Magyarország verseny zsűrije

Gyulára látogatott a Virágos Magyarország környezetszépítési verseny zsűrijének néhány tagja. Szászné dr. Várkonyi Adrienn, Gyula város főkertésze vezette őket körbe a városban, ahol megtekintették a versenykiírás szempontjainak megfelelő helyszíneket. Ezek között szerepelt például a várkert, a várfürdő, valamint a gyulai templomok környéke.

 

 

Az elmúlt időszak legnagyobb érdeklődésére számot tartó versenyére idén 324 pályázat érkezett, ennek többsége az 1000 fő alatti falu kategóriában jelentkezett.  A felkészülés során a zöldfelületek rendezettebbé, a települések virágosabbá válnak, valamint előtérbe kerül a környezettudatos gondolkodás. Így a megmérettetésnek pozitív hatással vannak egy-egy település életére, turizmusára.

 

 

Szempontok

 

A települések értékelését szakmai zsűri végzi, 100 kertész, tájépítész, város- és falugondnok szakember vizsgálja meg társadalmi munkában a településeket a nyár folyamán. A települések értékelésénél a szakmai zsűri olyan tényezőket vizsgál meg, mint az örökségvédelmi szempontok, a fenntartás minősége és a turisztikai hasznosítás.

Dénes Ágnes, a Szegedi Főépítészet munkatársa a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a zsűri egy központilag kiadott szempontrendszer alapján értékelik a településeket, ami magában foglal egy pontszámos értékelést, valamint szöveges értékelést is. Ezt követően a regionális zsűri vezetőjének is elküldik az értékrendszerüket, akik országos szinten bírálják a városokat. Hozzátette: a virágos kiültetésnél fontosabb szempont a a zöld felületek mennyisége, az idős fák állapota, a gyalogos-és bicikli utak, a vizes felületek és az energetikai fejlesztések.

Idén új kritériumokat is figyelembe vesznek az értékelésnél. Többletpontot jelentenek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, vagy ha a pályázó városban, faluban több nyelven is elérhetőek a turisztikai információk. Az MTÜ a 25. jubileum alkalmából minden pályázó településnek facsemetét, egy oszlopos gyertyánt ajándékoz. Az idei év egyik újabb különlegessége, hogy a Kulturális Örökség Európai Éve kormányzati programhoz csatlakozva egy “Kertörökség – kertturizmus” különdíjat is átadnak. Az értékelésnél olyan tényezőket vizsgálnak a zsűritagok, mint az örökségvédelmi szempontok, a fenntartás minősége és a turisztikai hasznosítás.

 

Forrás: viragosmagyarorszag.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,