Gyulán is létesült okos zebra a gyalogosok védelme érdekében

2020. május 26. 06:56 | Hidvégi Dávid

Újabb okos zebrával bővült Békés megye – Ezúttal Gyula központjában, a nagy forgalmú Béke sugárúton létesült egy kivilágított gyalogosátkelőhely. A kezdeményezéshez korábban Orosháza és Békéscsaba is csatlakozott. A Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatának elsődleges célja a közlekedésbiztonság, azon belül pedig a gyalogosok védelme.

Elsőként Békéscsabán létesült okos zebra még tavaly márciusban. Az Andrássy út, Tulipán utca és Kazinczy utca kereszteződése rendkívül forgalmas, sokszor perceket kell várnia a gyalogosoknak arra, hogy átkelhessenek az úttesten. Az autósok is türelmetlenek, egy átlagos munkanapon, a reggeli és a késő délutáni órákban ugyanis nehéz kikanyarodni az Andrássy útra. A legnagyobb problémát a közlekedési lámpa hiánya okozza. Tavaly az alapítvány egy okos zebrával segítette az arra közlekedőket. Az átkelőhely villogni kezd akkor, ha egy gyalogos az átkelőhelyre lép.

– Az okos zebra úgy működik, hogy van két érzékelőkapu, azon a ponton, ahol a gyalogosok lelépnek a zebráról. Amint lelépnek, működésbe hozzák a villogóprizmát. Ez az autósok szemszögéből jól látható, de csak addig működik, amíg a gyalogos áthalad – mondta el akkor a Generali Biztonságért Alapítvány képviselője, Olt Boglárka. Később Orosházán is kiépítettek egy LED-es gyalogosátkelőhelyet.

A program 2020-ban folytatódott, amely részeként Gyulán alakítottak ki újabb okos zebrát. A Béke sugárút és a Hétvezér utca kereszteződésében az elmúlt években több baleset is történt – ez a város egyik legforgalmasabb pontja. A békéscsabaihoz hasonlóan itt sincs közlekedési lámpa. A város polgármestere, Görgényi Ernő elmondta: a költségek egyik felét az önkormányzat, a másikat az alapítvány állta.

– Az okos zebra a közlekedés biztonságát növeli. Rendkívül sok panaszt kaptunk ennek a gyalogátkelőhelynek a biztonságával kapcsolatban. Sokszor előfordul, hogy nem jók a beláthatósági viszonyok. Ez éjjel és nappal is egyaránt előfordul, emiatt több baleset is volt már ennél az átkelőnél, ezért a szakemberek javaslatainak és a lakossági jelzéseket figyelembevéve döntöttünk úgy, hogy itt építjük meg.

Gyulán a városvezetés elkötelezett amellett, hogy máshol is létesítsenek további okos zebrákat. Hamarosan egy újabb település, Békés is csatlakozhat a programhoz.

 

Galéria

További programok »

Gyula

Térzene és megemlékezés Gyulán

A Térzene Program újabb állomásaként ezúttal a Farkas Fúvósötös adott komolyzenei koncertet Gyulán, a Várkertben. A koncert előtt nem sokkal pedig a Gyulai Október 23. Alapítvány helyezett el koszorút a vár falán a pozsonyi csata emlékére.
2020. július 4. 19:25
FEL