Okos zebrát adtak át egy iskola előtt Orosházán

2019. szeptember 6. 12:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A közlekedésbiztonságot szolgáló okos zebrát adtak át Orosháza egyik legforgalmasabb útszakaszán a Rákóczi úton csütörtökön. A statisztikák szerint tavaly Magyarországon 1500 baleset történt zebrán, mert az autósok nem adták meg az elsőbbséget a gyalogosoknak. Az adatok szerint az ilyen okos zebrák segíthetnek a problémán.

Az intelligens zebrát mozgásérzékelővel látták el, amikor a gyalogosok közlekednek rajta, azt villanó fénnyel jelzi az autósnak. Az okos zebra érzékeli a gyalogos tényleges áthaladási szándékát és mindkét irányból villogó, az úttestbe épített fényjelzők segítségével figyelmezteti az autósokat. A sofőrök így már távolabbról is észlelik, hogy hamarosan elsőbbséget kell adniuk.

– Mivel nagyon sok tanulónk érkezik busszal az út túloldalán található buszmegállóba reggel, illetve délután ezen a zebrán keresztül hagyják el az iskolát, ezért úgy gondolom, hogy nagy szükség volt erre az okos zebrara. Ezen az úton a forgalom is nagyon nagy, ezért a gyerekek biztonsága érdekében ez egy nagyon okos döntés volt – mondta el Rózsa Judit, az orosházi Eötvös József Katolikus Álatlános Iskola és Óvoda pedagógusa.

A Generali Biztonságért Alapítvány és Orosháza önkormányzata közösen alakította ki a biztosági berendezéssel ellátott gyalogátkelőt.

– A felmérések alapján megnéztük azt, hogy Orosházán melyik átkelőhely a legforgalmasabb, valamint melyik zebrán megy át a legtöbb gyermek. Nyilván itt az iskola közelsége miatt ezt a gyalogosátkelőt választottuk ki a szakértőkkel arra, hogy kiépítsük az okos zebrát – tájékoztatott Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

Az alapítvány a rendszer kiépítésének 50 százalékát finanszírozza, a fennmaradó 50 százalékát jelen esetben Orosháza önkormányzatának kellett biztosítani.

– Sajnos Magyarországon az elmúlt időszakban, egy másfél év távlatában 1500 zebrán történt balesetet regisztráltak, és ebből nagyon sok, közel 300 halálos volt. Az alapítványnak ezzel az a célja, hogy védjük értékeinket, itt az iskolánál meg kifejezetten a gyermekeink életét. Ez nagyon elősegíthet azt, hiszen messziről érzékelik az autósok ennek a villogó fényét – emelte ki Szilágyi Sándor. A Generali Biztosító területi igazgatója hozzátette: ez a jelzőfény már távolabbról lassításra ösztönzi a sofőröket. Mint mondta: a debreceni okos zebráról már vannak adataik. Ott az fényjelzéssel ellátott zebra telepítését követően egy éve alatt 45 százalékról 75 százalékra növekedett az autósok lassítási hajlandósága. 

 

Galéria

További programok »

FEL