Okos zebra létesülhet Békésen

2020. május 25. 13:33 | behir

Okos zebra kialakításáról egyeztetett a napokban Polgár Zoltán, Békés alpolgármestere. A település lakosainak közlekedésbiztonságát fokozná ez a rendszer, ami az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a gyalogátkelőn áthaladó gyalogosra.

A nagyobb Békés megyei városokban sorra létesülnek okos zebrák Orosháza, Békéscsaba és Gyula korábban kapott villogó fényű átkelőket, amelyhez hamarosan Békés is csatlakozhat.

Békésen a közlekedésbiztonsági kérdést kiemelten kezelik – írta az alpolgármester, aki megkezdte az egyeztetéseket Benkó György biztosítási szakemberrel. Polgár Zoltán hozzátette: a város jól áll ezen a téren, de a fejlesztésekre mindig szükség van. 

– Hogy mitől is okos? Ugyan nem csatlakozik (még) az internetre, nem mér pulzust, de a beépített érzékelői észlelik, ha egy gyalogos át akar kelni. Az útburkolatba telepített visszajelző fények villogással figyelmeztetik a közeledő autósokat, ez főleg szürkület után lehet hatékony. Már vizsgáljuk a lehetőségeket a megvalósítására vonatkozóan, véleményem szerint is nagyon hasznos lenne. Több helyszín is felmerült, személy szerint a legideálisabbnak a Rákóczi utcai fejlesztést tartanám, a lakossági jelzések közül is több ezt támasztja alá. Mindenesetre a végső döntés meghozatala előtt a rendőrséggel és a polgárőrséggel is egyeztetni fogunk – összegezte a terveket az alpolgármester.

További programok »

Itthon

Határsértőket fogtak el a rendőrök Békés megyében

Július 5-én éjjel Sarkad külterületén egy afgán állampolgárt, Lőkösháza külterületén pedig két grúz állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök. Egyikük sem tudta igazolni személyazonosságát és azt, hogy miért tartózkodik Magyarországon, ezért a rendőrök mindhárom férfit előállították a helyileg illetékes határrendészeti kirendeltségre .
11:13
FEL