Gyulai Pálinkafesztivál, huszonkettedjére!

2022. június 9. 14:17 | Such Tamás

Idén a 22. alkalommal, szeptember 15. és 17. között rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a Gyulai Pálinkafesztivált.

Az évről évre több tízezer látogatót vonzó fesztivál kísérőprogramjaként a szervezők ismét meghirdették a Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt, amelyre hazai és külföldi bérfőzetők és magánfőzők, illetve kereskedelmi főzdék párlatait, pálinkáit várták.

Június 8-9. között Lovassy György és Adamik Anikó versenyigazgatók vezetésével a nevezett termékek érzékszervi bírálata zajlott, amelyre az ország minden részéről meghívásos alapon érkeztek a zsűritagok.

(A zsűrizést mi szerda délután tekintettük meg a békéscsabai Panoráma Étteremben.)

 

Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny – Fotó: BMC

… hogy nézni is tereh – Fotó: BMC

 

– A versenyre 990 tétel érkezett, amelyet 25 bíráló – íz, illat és maga a gyümölcs karakterét visszaadó tételeket alapján értékel – mondja Balogh Krisztián.

Az okleveles élelmiszeripari mérnök hozzáteszi, 100 pontos pontozási rendszer alapján határozzák meg a gyümölcs fajtajellegét, technológiai tisztaságát, íz- és illatharmóniáját, illetve, hogy mennyire adja vissza azeredeti gyümölcsfajta jellegét.

– Az ország minden részéről érkeztek minták – jegyzi meg Adamik Anikó –, amelyek egy beérkezési sorszámot kaptak. (Akkor még a mintákhoz hozzákapcsolódnak a gazdák neve, a párlatok tulajdonságai.) A beérkezési sorszám alapján egy ún. kóstolási sorrendet állítottunk fel: a kevésbé karakteresektől a nagyon karakteres termékekig.

Azt követően a tételek a számítógépes szoftver által egy versenysorszámot kapnak, akkor már a komputer „elhagyja” a tulajdonos nevét. Innentől kezdve a termékek már név nélkül kerülnek a bírák elé.

 

Fabulya Attila – Fotó: BMC

Fabulya Attila – Fotó: BMC

 

– Sokan irigyelnek bennünket, mivel egész nap csak pálinkát kóstolgatunk – meséli Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló. Hozzáfűzi, valóban „imádják” ezt a szakmát, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező zsűritagok minősítik a beérkezett tételeket.

Az értékelés során a nevezők párlata, pálinkája kap egy bírálati lapot, amelyen a zsűri mindenképpen pozitív és negatív, hasznos szakmai visszacsatolásokat tüntet fel.

További programok »

Gyula

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét „muzsikál” az erdő Gyulán is

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szeptember 29. és október 1. között országszerte természetismereti sétákkal, zenei élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A gyulai programok az Almásy-kastélyban, a Mályvádi-erdőben és Városerdőn, míg a határ másik oldalán Nagyváradon zajlanak majd.
2023. szeptember 26. 18:20
FEL