Gyűjtsük együtt a békéscsabai értékeket!

2015. november 10. 19:04 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Települési Értéktár bővítésében, feltöltésében bárki részt vehet, írásban kezdeményezheti egy adatlap kitöltésével csabai érték felvételét. A gyűjtésbe, közös értékeink feltérképezésébe szeretnénk bevonni településünk lakóit, a civil szervezeteket, kulturális és oktatási intézményeket.

 

Mi tartozhat az értéktárba?


Bármi, ami helyi jelentőséggel bír, például a már bekerült, sőt hungarikummá vált csabai kolbász (az agrár-és élelmiszergazdaság kategóriában), a Jókai Színház épülete (mint épített környezet), vagy gondoljunk a Csabai Kolbászfesztiválra (a turizmus és vendéglátás kategóriában).
Ha kitekintünk városunk határain túlra, értéktárba került például a békési hímzés, a szolnoki Béres József sétány, a makói túrós lepény, az egri érsekkert vagy éppen a Bács-Kiskun megyei Szank egyik székelykapuja, a nemesvámosi plébános betlehemes játéka.

 

Hogyan lehet értéket javasolni?


Vegye sorra azokat a látnivalókat, érdekességeket, hagyományokat, hagyományőrzőket, természeti értékeket, épületeket, amelyeket Ön is szívesen megmutatna a Békéscsabára érkező vendégeinek!

A Békéscsaba oldaláról, a Békéscsabai Települési Értéktár menüpontban letölthető vagy online kitölthető, illetve a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályán igényelhető adatlapot hiánytalanul kitöltve 2015. november 26-ig (csütörtök) személyesen, postai úton vagy elektronikus formában (ertektar@bekescsaba.hu) jutassa el a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályára (Békéscsaba, Szent István tér 7.).

A beérkezett javaslatokat a Települési Értéktár Bizottság decemberi ülésén bírálja el, dönt az értéktárba történő felvételéről.

A település helyi jelentőséget meghaladó értékei a megyei értéktárakba, majd a Magyar Értéktárba juthatnak el. A Magyar Értéktárban nyilvántartott országos, vagy nemzetközi jelentőségű, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékekből a Hungarikum Bizottság választja ki a hungarikumokat, melyek a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülnek.

A javaslattétel folyamatos. A fenti határidőn túli javaslatokat 2016 I. félévében bírálják el.

Bővebb információ Varga Tamás közművelődési csoportvezetőtől, a 66/523-830-as telefonszámon vagy a vargat@bekescsaba.hu
e-mail címen vagy kérhető.

Kérünk mindenkit, hogy csatlakozzon ehhez az értékgyűjtő munkához!

FEL