Arany János is írt arról a helyről, amelyet felvettek a Békés Megyei Értéktárba

2022. augusztus 20. 16:48 | Vári Bianka

A Kondorosi Csárda ma felújítva, de a hagyományokhoz hű maradva várja a látogatókat.

"Kondorosi csárda mellett
Gulya, ménes ott delelget:
Csárdabeli szép asszonynál
Bort iszik az öreg-bojtár."

Így kezdődnek Arany János: A betyár című versének sorai. A település története az 1200-as évekre nyúlik vissza a kondorosi önkormányzat honlapján található leírás szerint. Bár ma nem mondható nagy településnek – lakossága nem éri el az 5000 főt – mégis, sok ismert személy megfordult itt. A település első pénztárnoka például Petőfi István, a híres költőnk testvére volt, de Magyarország első miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos is ültetett fát a területen. A leghíresebb talán mégis a csárdájáról lett Kondoros. Számos legenda kering a betyárról, Rózsa Sándorról, aki az ivóban titkos járatokon keresztül menekült el a zsandárok elől. 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Részlet a Kondorosi Csárdáról - fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A Kondorosi Csárda ma felújítva, mégis korhű stílusban várja a helyieket és idelátogatókat, múzeumában pedig állandó tárlat mutatja be a betyárok egykori életét. Nem meglepő tehát, hogy a település lakói büszkék az épületre, és mindazokra a hagyományokra, amelyeket őriz nemzedékek óta. Ennek eredményeképpen került a csárda a Békés Megyei Értéktár bizottsága elé. Erről Ribárszki Péter, a település polgármestere adott tájékoztatást a közösségi oldalán.

– A napokban nagy örömmel és büszkeséggel vettük kézhez Zalai Mihály elnök úr tájékoztató levelét, miszerint a Békés Megyei Értéktár Bizottság döntése alapján a „Kondorosi Csárda” érték, ezentúl a Békés megyei értékek sorát is gazdagítja. Köszönettel tartozunk Ribárszki Annának a szép, összeszedett felterjesztő anyag összeállításáért, melyet a Települési Értéktár Bizottság egyhangúlag elfogadott és továbbított a Békés Megyei Értéktár Bizottság felé – fogalmazott a polgármester.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

A Kondorosi Csárda falát díszítő szárított paprika - fotó: Vári Bianka (behir.hu)

További programok »

FEL