Felújították a Kondorosi Csárda Múzeumot

2020. július 15. 15:51 | behir

Teljesen megújult a Kondorosi Csárda Múzeum, ahol többek között interaktív kiállítás várja az érdeklődőket, akik megismerhetik a korabeli csárdavilágot és a betyárok korát. A térség egyik legnevezetesebb turisztikai látványosságát szerdán adták át.

A Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken elnevezésű, 365 millió forint összköltségű projektben a csárda rekonstrukciójára összesen 62 millió forintot fordítottak. A kivitelező felújította a műemléki épület homlokzatát, elvégezte a nyílászárok cseréjét, javítását, korszerűsítette a fűtési rendszert és napelemeket telepített. A felújítás részeként restaurálták Mihály Árpád és Cs. Pataj Mihály Betyárok rohama a szabadságharcban című, nagy méretű festményét és a látogatóknak interaktív tárlat mutatja be a korabeli csárdavilágot és a betyárok korát.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára az átadó ünnepségen azt mondta, hogy történelmi örökségünkre, műemlékeinkre nemcsak épített emlékként tekintünk, hanem kultúránk tovább örökítőjeként is. Latorcai Csaba felidézte: a magyar kormány ezért vállalta fel a Nemzeti Kastély- és Várprogramot, az egyházi műemlékek, a határon túl épített kulturális értékeink, a hazai vendéglátáshoz és idegenforgalomhoz kötődő épületek fel- és megújítását. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország rengeteg értékekkel, vonzó turisztikai célponttal rendelkezik.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

– Itt az ideje annak, hogy minél többen és minél gyakrabban tegyünk kirándulásokat és fedezzük föl Magyarország csodálatos természeti, műemléki, idegenforgalmi adottságokkal rendelkező térségeit, köztük Békés megye e csodálatos szegletét – fogalmazott Latorcai Csaba.

Az olyan betyárok látogatta épületben, mint Rózsa Sándor, megfordult Arany János és Erkel Ferenc; a csárdát műveiben megörökítette Petőfi Sándor, Jókai Mór és Móricz Zsigmond is – tette hozzá az államtitkár.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

A térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a Kondorosi Csárda az épített és kulturális örökség fontos része, amelyhez minden helybélinek emlékei kötődnek. Az egyik legnevezetesebb turisztikai látványosság a megyében, mely a határokon túl is ismert.

– A műemléképület rekonstrukciója több ütemben történt meg, a mostani fejlesztés mellett egy, a mai kor követelményeinek megfelelő kiállítást is létrehoztak, amely még több turistát vonz a településre – mondta el Dankó Béla.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

A város polgármestere kifejtette, hogy a projekt részeként a csárda felújítása mellett a település kulturális értékeit bemutató, hagyományőrző központot alakítanak ki a lovasközpont szomszédságában, a helyi tó partján pedig rendezvényhelyszín épül. A projekt része a Batthyány-Geist-család kápolnájának a felújítása is.

– Az 1740 körül, nyolc út találkozásánál épült Kondorosi Csárda egy turisztikai célpontja, turisztikai attrakciója a városnak, így a fejlesztését ennek megfelelően nagyon fontosnak tartottuk. A projektben összesen több mint 250 millió forint érkezett a településünkre turisztikai fejlesztésekre – fogalmazott Ribárszki Péter.

 

MTI/behir.hu

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL