Egyre népszerűbbek a termelői piacok, már 260 működik belőlük az országban.
A termelői piacokon mindenki csak a saját maga által termelt, előállított árut értékesítheti. Elsősorban a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, valamint az ökológiai termékek jutnak el – közvetlenül – a fogyasztókhoz ezeken keresztül – írja a Világgazdaság. A lap kitér rá, hogy mindehhez hozzájárul az is, hogy a kormányzati és az uniós célkitűzések között is megjelenik a helyi termékek piacra jutásának ösztönzése.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja a helyi, magyar termékek iránti figyelem erősödését egyebek mellett a honlapján elérhető piackereső szolgáltatással, segíti mind a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelőnek vagy a termékeinek az adatait is megtalálhatják a felületen.
Békés megyében 14 helyszínen
Nem csak a megyeszékhelyen, hanem a megye több pontján is találni termelői piacokat a legészakibb Bucsától egészen a Dél-Keleten fekvő Elekig.
Békésen pedig egy érdekes kezdeményezéssel igyekeznek megkedveltetni a lakossággal a helyi ízeket: az úgynevezett Helyi Ízek Kavalkádjával, ennek segítségével ugyanis a helyi és környékbeli őstermelők termékeit lehet megkóstolni.