György István: Egyéni felelősség, hogy ki, mikor oltatja be magát

2021. május 4. 12:14 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, Gál Kristóf és Müller Cecília adott tájékoztatást a legfontosabb tudnivalókról.

Országos oltási munkacsoport vezetője, dr. György István államtitkár az oltási program jelenlegi állásáról tájékoztatott.

– Örömmel látjuk, hogy az oltásokkal egyre inkább hozzájárulunk a járvány harmadik hullámának visszaszorításához, de nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban. Ez a szakértők szerint nagyon gyorsan terjed, és még okozhat meglepetéseket. Ezért arra kérek mindenkit, ha eddig még nem tette meg, regisztráljon az oltásra, ha pedig már regisztrált, mielőbb foglaljon időpontot. Elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába – már senki máson nem múlik, hogy ki, mikor oltatja be magát, csak az egyénen – szögezte le György István, hozzátéve, hogy van elegendő vakcina, ingyenes az oltás, működnek az oltópontok, tehát mindenkinek biztosított az oltás lehetősége.

 

Hazánkban már minden második felnőtt be van oltva

 

Az államtitkár elmondta, hogy a beoltottak száma már 4 099 495 fő, közülük 2 157 637 fő a második oltását is megkapta. Kiemelte, hogy a magyar lakosság 43 százaléka beoltott, szemben az uniós 24 százalékos átlaggal.

György István kiemelte, hazánkban már minden második felnőtt be van oltva.  Beszélt arról is, hogy több mint 4,7 millióan regisztráltak eddig oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni, így akár már holnap megkaphatják az oltást.

 

Rövidesen oltják a 16-18 éveseket is, ha regisztrálnak

 

A 16-18 éves korosztályhoz, illetve az ő szüleikhez szólva hangsúlyozta: hamarosan megkezdődik ennek a korosztálynak az oltása, de ehhez előbb regisztrálniuk kell az érintetteknek. Kérte, hogy legkésőbb május 7-éig regisztráljanak a jövő hétre tervezett oltásokra. Értesítik az érintetteket arról, hogy melyik napon nyitják meg számukra az online időpontfoglalót a Pfizer-oltásokra.

György István hozzátette, hogy mától megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek regisztrálása, később pedig a külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak.

 

Jelenleg 26 080 ember van hatósági házi karanténban

 

A rendőrök 519 emberrel szemben intézkedtek a hétvégén a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, 79 emberrel szemben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gál Kristóf ismertette, hogy hétfőn a rendőrök 19-szer intézkedtek Magyarországon átutazókkal szemben a szabályok megszegése miatt.

Jelenleg 26 080 ember van hatósági házi karanténban, közülük 1597-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást – tette hozzá a szóvivő.

 

Müller Cecília: Még nem ismert, milyen hosszú védelmet adnak az oltások

 

A tiszti főorvos kiemelte, hogy a járványügyi adatok napról napra javulnak, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 532 990 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 223 802 főre csökkent.

Müller Cecília kiemelte: a védőoltások számának örömteli növekedése hozzájárul ahhoz, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszában eredményesen küzd hazánk a járvánnyal szemben.

– Egyelőre az még nem ismert, hogy milyen hosszú védelmet biztosítanak számunkra az oltások – jegyezte meg a tiszti főorvos.  

Hozzátette: egyik védőoltás sem garantál 100 százalékos védelmet, ezért továbbra is fontos, hogy mindenki betartsa a védelmi intézkedéseket.

Müller Cecília beszélt arról, hogy 726 az új fertőzöttek száma, 4739  koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztető-gépen. Magyarországon továbbra is az angol mutáns dominál, ami nagyon súlyos megbetegedést okoz. Ennek következtében elhunyt tegnap 137 beteg.

 

A WHO egyelőre a szakirodalmi adatokat foglalta össze a kínai vakcináról

 

Müller Cecília reagált a WHO Sinopharm vakcinával kapcsolatos állásfoglalására. Mint mondta, egyelőre a szakirodalmi adatokat foglalta össze a WHO, ennek birtokában a hétvégére várják majd a szervezet ajánlását a Sinopharmmal kapcsolatban. Ha a WHO az általa ajánlott vakcinák listájára felveszi a kínai oltóanyagot, ez lehet az első keleti vakcina, amelynek használatát nemzetközileg is támogathatják.

További programok »

Itthon

FEL