Gyebnár Péter: Oda kell figyelni a kerékpárosokra az utakon

2017. október 11. 16:05 | behir

Tizenöt éve minden szeptemberben megrendezik az Európai Mobilitási Hetet, az autómentes napot. Ehhez természetesen hazánk is csatlakozott, Békéscsabán az önkormányzat és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület együttműködésével tartották meg az autómentes napot. A szemléletformáláshoz idén a Békéscsabai Médiacentrum Kft. is csatlakozott. A 7. Tv Aktuális című műsorában előzetesen Gyebnár Péter projektmenedzsert és Opauszki Zoltánt, a médiacentrum ügyvezetőjét kérdezte Horváth Szabolcs műsorvezető.

 

– Nem sokat változtattunk az elmúlt évek programján – mondta Gyebnár Péter –, hiszen már bebizonyosodott, hogy azok a programok, amelyeket évekkel ezelőtt kitaláltunk, folyamatosan megvalósítunk és fejlesztünk a helyi civil szervezetek bevonásával, azok működnek. A helyi kerékpárosok már keresik ezeket a programokat. És el is mondom, hogy időben ez úgy kezdődik, hogy reggel 6-tól egészen este 10 óráig folyamatosan találhatnak valami érdekes programot maguknak a kerékpárosok. Így azok is részt tudnak vezetni ezeken a programokon, akik egyébként napközbe dolgoznak, vagy iskolában vannak. Reggel egy bringás reggeli, napközben a Szent István téren folyamatosan kerékpáros szemléletformáló, ügyességi programok, illetve a KRESZ-szel kapcsolatos oktató-nevelő programok vannak elsősorban a gyerekeknek. Ezután a korábbi éveknek megfelelően a Csabai Bihargók Turista Egyesülettel és FETA-val, valamint a jaminai polgárőrök segítségével szerveztük meg a Critical Mass-t Békéscsabán is. Itt nem a teljesítmény a lényeg, hanem az hogy demonstráljuk: a kerékpárosok mégis mennyien vannak a városban. Az autósoknak azt üzenjük az autómentes nap keretén belül, hogy nagyon oda kell figyelni a kerékpárosokra. Békéscsaba azon túl, hogy kerékpáros-barát település, nagyon-nagyon sok kerékpárúttal, kerékpáros infrastruktúrával rendelkezik, ahol mindennapjainkban látjuk, hogy már akár a gyerekek is önállóan közlekednek. Egészen a 90-100 éves korú kerékpárosokig minden korosztály mindenféle KRESZ-felkészültséggel megjelenik a kerékpáros infrastruktúrán, illetve a közutakon is. Az autósoknak nagyon nagy felelősegük az, hogy odafigyeljenek a kerékpárosokra, hiszen egy esetleges balesetnél mindegy hogy ki a vétkes, a kerékpáros általában rosszabbul jár. Ez mindannyiunk közös felelőssége. Az autómentes nap egész nap azt erősíti, hogy a kerékpárosokra oda kell figyelni. A kerékpárosokat pedig arra buzdítja, hogy kerékpározzanak minél többet. Azt gondolom, hogy Békéscsabán az egész évből legalább 8-9 hónapon át lehet kerékpárral közlekedni. Azt is fontos tudni, ez is egyféle szemléletformálás, hogy a kerékpár nemcsak egy közlekedési eszköz, hanem turisztikai lehetőségek is vannak benne. A békéscsabaiaknak egy új lehetőség arra, hogy a helyi értékeinket, az épített örökségünket megismerjük. A Kerékpárt jóvoltából ezért kerékpáros éjszakai túrán, idegenvezetéssel lehet megismerni a helyi értékeket, építészeti örökségeket.

 

 

– Környezettudatos életmód, szemléletformálás. Gondolom, hogy a biciklisek, akik folyamatosan bringával járnak dolgozni, iskolába viszik a gyereket, gyerek is biciklivel jár, tisztában vannak ennek fontosságával. Az autósok mennyire veszik ezt komolyan? Leteszik az autót ezen a napon?

 

Mindenképpen van hatása. Nyilván ezeket nem tudjuk mérni, de azt látjuk, hogy a kerékpárosok száma ezen a napon jó idő esetén azért jelentősen megugrik, és például az esti Critical Mass-on azért nagyon sok olyan kerékpárossal is szoktunk találkozni, aki nem feltétlenül használja mindennapokba a kerékpárt, hanem inkább csak szabadidős céllal. De mivel van ez az alkalom, egész nap folyamatosan kerékpáros programok vannak, akkor ilyenkor kerékpárra ül, és a napi útjait kerékpáron teszi meg. Szemléletformáló jellege van a napnak, kicsit tudatosítja az autósokban, hogy erre is érdemes odafigyelni. A valós hatás én azt gondolom, hogy inkább hosszútávon lesz majd érezhető, hiszen azok a csillogó szemű gyerekek, akik részt vesznek ezeken a napközbeni programokon, vagy egy ilyen százfős felvonuláson, kérik majd a szülőket, hogy eljöhessenek a hasonló megmozdulásokra. Békéscsaba ilyen szempontból nagyon jó település, hiszen tavasztól őszig folyamatosan vannak kerékpáros rendezvények, különböző ügyességi napok. Láthatjuk és olvashatjuk az újságban, hogy már az óvodákban, iskolákban is van KRESZ-oktatás. Gyerekeknek és felnőtteknek is vannak kerékpáros túrák. Akár a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szervezésében is folyamatosan vannak kerékpártúrák, és városközpontban is azért sokszor találkozhatunk a nyár folyamán bringás programokkal. A szezonzáró két rendezvény a szokásos megvilágosodás napi, esti, kivilágított kerékpáros felvonulás, illetve egy Aradra szervezett kerékpártúra. Ez utóbbi túra neve, hogy „Tekerj 49-et '49-ért”, hiszen két év múlva lesz az 1849-es forradalomnak a százhetvenedik évfordulója. Mi már készülünk előre erre az évfordulóra, és ezért csináljuk ezt a szezonzáró túrát.

 

 

A médiacentrum is csatlakozott a szemléletformáló programhoz. Hogy milyen formában, arról Opauszki Zoltán beszélt az Aktuálisban a programot megelőzően.

 

– Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata számos Európai Uniós fejlesztést valósít meg a városban. Ennek részeként a város számos pontján kerékpárutakat építünk és újítunk föl. Ezekhez kapcsolódóan valósítunk meg kerékpáros szemléletformáló programokat szerte Békéscsabán. Az önkormányzat bennünket bízott meg ezzel. Az autómentes nap egyik elemeként valósítjuk meg a programunkat. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel mondhatni megosztottuk egymással a napot és a nap programjait.

 

– Az ifjúságot szólítjuk meg leginkább, de természetesen szülőknek is szól, hiszen mindenkinek valamilyen szinten szüksége van biztosan a szemléletformálásra. Milyen feladatokkal lehet még egy kicsit közelebb hozni akár a KRESZ elsajátítását?

 

Induljunk ki onnan, hogy miért van erre szükség. Említettük, sok kerékpárút épült már a városban az elmúlt években, sok fog épülni a következő években, és ez megteremtette annak a lehetőségét, hogy mind többen használják a kerékpárjukat hobbicélra, munkába vagy iskolába járáshoz. Látható a városban, hogy mindenhol rengeteg bringa van a kerékpártárolókba téve. Ez természetesen magával hozza azt is, hogy a mind több kerékpárosnak mindinkább el kell sajátítania a közlekedés szabályait, az odafigyelést egymásra, a közösségi normákat ebben a tekintetben, hiszen fontos, hogy fenntarthatóbb és biztonságos legyen a közlekedés. Azaz szokjanak át lehetőség szerint mindinkább az autós közlekedésről a kerékpáros közlekedésre. Ez igényli azt is, hogy ennek a szabályrendszerét megismerjék. Kerékpáron járva elérhetjük, hogy minél kevésbé szennyezzük a környezetünket. Tehát ez mind-mind jelen van ebben, és ennek az egész folyamatnak a legkedvezőbb alanyai a gyerekek. Ők a legfogékonyabbak, ők most tanulják a kerékpározás fortélyait, szabályait, a közlekedés szabályait, és ehhez tudunk talán hozzájárulni a mi programsorozatunkkal. Ezért őket céloztuk meg elsősorban.

 

– Rövid előadás, egy kis KRESZ-teszt, külön pálya felépítése esetleg a Szent István téren.

 

– KRESZ- és közlekedésiszabály-ismeretről tanúskodó kvízjáték, oktatás, rajz, kerékpáros ügyességi játékok – ezzel megfoghatók a gyerekek, és ott a Triál kerékpáros bemutató is, nem beszélve a tombolanyereményről. Fixen rögzített bringákkal versenyeket lehet megejteni, ahol elektromos eszközök mérik a bringákkal megtett utat vagy teljesítményt. Viszonylag szép az érdeklődés, több iskolával, óvodával is egyeztettünk ebben a témában. Bízunk abban, hogy mind több kisgyermek számára tudunk segítséget nyújtani ahhoz, hogy még ügyesebbek legyenek a közlekedésben. Hiszen tudjuk, hogy ez nagyon fontos. Gyakorló szülőként tudom mennyire. Nyolcéves gyermekkel nagyon sokat bringázunk a városban, és sokat jelent, hogy ő már most jól ismeri a KRESZ-táblákat és a szabályokat. Többször ő szól rám, hogy apa, hát itt nem lehet, csak tolva átmenni a bringával. Nem lehet átmenni a zebrán, csak úgy. Tehát fontos, hogy a gyerekek megtanulják, mert rászólnak a szülőkre.

További programok »

Itthon

Aszalógépet és befőző automatákat adományoztak

A Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetési beszállítási lehetőségei címmel tartott sajtónyilvános eseményt a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.
13:38
FEL