Gyáni János: Özbas Szofi készen áll az újabb sikerekre

2020. október 31. 12:15 | Kovács Dávid

A békéscsabai színekben versenyző junior világbajnok Özbas Szofi bronzérmet nyert a budapesti cselgáncs Grand Slam-viadalon. A 19 éves versenyző kiváló teljesítménnyel hangolt a közelgő kihívásokra: a tervek szerint a junior, az U23-as és a felnőtt Európa-bajnokságon is tatamira lép.

Özbas Szofi a 63 kilogrammos súlycsoportban szerepelt a budapesti viadalon, amely az újrainduló judoélet első állomása volt. A közelmúltban Békéscsabára igazolt versenyző a cseh Renata Zachlova és a koszovói Laura Fazliu legyőzése után a legjobb nyolc között kikapott a riói olimpiai bajnok szlovén Tina Trstenjaktól. Legyőzője azonban a döntőig menetelt, így a magyar versenyző a vigaszágon folytatta remeklését: először az osztrák Magdalena Krssakovánál, majd a kanadai Catherine Beuchemin-Pinard-nál is jobbnak bizonyult, így bronzéremmel készül a novemberi két, korosztályos Európa-bajnokságra.

 

Özbas Szofi (kékben) az olimpiai bajnokkal nem bírt, de két sikerrel javított (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Özbas Szofi (kékben) az olimpiai bajnokkal nem bírt, de két sikerrel javított (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A junior világbajnok versenyző régebb óta ismerte Gyáni Jánost, akit mentorának is tart, ezért is igazolt a Békés Megyei Kano Judo SE-hez.

– Nagyon erős mentálisan, nagyon tud koncentrálni, ha kell és ez meghozza a sikert. Tavaly ötödik volt a budapesti versenyen, de mindig előrébb szeretne lépni és ez most sikerült is. Egy vereség után felállt, az osztrák lányt simán verte meg, a bronzéremért zajló csata pedig szinte „csemege” volt – fogalmazott az edző.

Özbas Szofi a Honvédnál és a csabai klubnál készül, ezen a héten pedig éppen Tatán, nemzetközi edzőtáborban vett részt. Edzője szerint nagy lökést adott számára ez a bronzérem.

– A lehető legjobbkor jött ez a kiváló szereplés, hatalmas önbizalmat adott neki a közelgő, nagy versenyek előtt, ez most nagyon feldobta őt. Fel tudja szívni magát, bizonyított tavaly is, egymás után több versenyen és most is erre készül. Próbálom mentálisan felkészíteni ezekre a feladatokra – fogalmazott Gyáni János.

 

A tervek szerint versenyekkel teli lesz az év vége (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A tervek szerint versenyekkel teli lesz az év vége (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A junior világbajnok versenyző, mint ahogy azt mindig megfogadja, ezúttal sem szeretne jóslásokba bocsátkozni, edzője szerint azonban jó formában van, egy nagyon tudatos versenyzővé vált.

– Egy versenyzőnek mindig az aranyérem, a bajnoki cím a célja, máshogy nem is szabad nekivágni egy megmérettetésnek. A versenyek előtt nem szoktunk eredményekről beszélni, mert előre nem szeret ígérni semmit. Saját magától aranyérmet vár el, ebben biztos vagyok. Özbas Szofi készen áll arra, hogy sikereket hozzon a hazájának és Békéscsabának – hangsúlyozta a szakember.

Gyáni János kiemelte, hogy a klubváltás és az egyetemi felvételi is nagy lépés volt az elmúlt időszakban, de versenyzője most már lelkileg és fizikailag is megfelelő állapotban várja a következő kihívásokat.

További programok »

Sport

Békés megyeiek is ringbe szállnak a kick-box vb-n

Hosszú kihagyás után a 2021-es év legnagyobb jelentőségű kick-box versenyére kerül sor az olaszországi Jesolóban. A népszerű tengerparti üdülőváros ad otthont a WAKO kick-box világszövetség világbajnokságának, amelyben minden szabályrendszer képviselői megküzdenek majd a világbajnoki címekért.
2021. október 18. 16:35
FEL