Gyakorlati oktatók vehették át oklevelüket

2019. szeptember 21. 12:15 | Gyemendi Réka

Összesen 180 oktató kapta meg a kamarai gyakorlati képzésen megszerzett tanúsítványokat a Phaedra rendezvényteremben.

Az iskolai rendszerű szakképzésben szeptember 1-jétől csak kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal rendelkező szakember foglalkozhat tanulóval. A jogszabály egyaránt vonatkozik a tanulószerződéssel és az együttműködési megállapodással tanulót foglalkoztatókra.

A megyében a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara látta el a képzés és a vizsgáztatás feladatát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából. A célforrások felhasználásával 180-an vettek részt a képzéseken és vizsgáztak le sikeresen az elmúlt hónapok során.

– Vannak, akiknek nem kötelező részt venni ezeken az oktatásokon és megszerezni a kamarai tanúsítványt, ők már mesterlevelet szereztek. A másik kör tagjai felsőfokú szakképesítéssel rendelkeznek, megfelelő szakmai ismeretekkel és gyakorlattal. Idetartoznak még az olyan felsőfokú képzettséggel rendelkezők is, akik több gyakorlati időt töltöttek el a szakmában, és a 60 év feletti szakembereknek sem kötelező a tanúsítványt megszerezni. Főként azon szakmák oktatói jelentkeztek a képzésre, amelyeknél nem lehet mesterlevelet szerezni, így a kereskedelemben, egészségügyben vagy nyomdaiparban tevékenykedők – ismertette dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az egyhetes, 50 órás képzésből 25 óra elmélet és 25 óra gyakorlati oktatás volt. A résztvevők 24 fős csoportokban vettek részt a tréningen.

Benkóné Dudás Piroska, a Zwack József kereskedelmi és vendéglátóipari szakképző iskola nyugdíjas címzetes igazgatója negyven évet dolgozott a szakképzésben. Mint mondta, egyet leszámítva minden csoportot ő oktatott a tanfolyamon, és nagyon boldoggá teszi az, hogy a résztvevők sikeres vizsgát tettek.

– Hiszem, vallom, hogy ez a dualitás, ami a gyakorlóhely és az intézmények együttműködéséből adódik, nagyon meghatározó és fontos. Az nem várható el minden mestertől, hogy olyan pedagógiai tudással rendelkezzen, ami a ma már megváltozott, fiatalokhoz alkalmazkodó és a legkorszerűbb ismereteket tartalmazza – fogalmazott.

Takács Árpád is köszöntötte a vendégeket az ünnepségen. A kormánymegbízott a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

– Azt hiszem, hogy az elmúlt két évben amellett, hogy összecsiszolódtunk, egy nagyon hatékony és nagyon komoly időszakon is túl vagyunk. Kapcsolatban vagyunk az élet minden területén, a kormányhivatal foglalkoztatási szervként, a vállalkozások engedélyét kiadó szervként és oktatási hatóságként is működik. Ez azt jelenti, hogy a mindennapokban is együttműködünk az iparkamarával – foglalta össze a kormánymegbízott.

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL