Gulyás: Térségünk identitása éppúgy az EU része, mint Nyugat-Európáé

2021. július 22. 15:41 | behir.hu

A gyermekvédelem ügyében kezdeményezett népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy megerősítse Magyarország pozícióit - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

– A miniszterelnök a kormányülés után bejelentette a népszavazási kezdeményezést öt fontos kérdésben, mert az elmúlt hetek eseményeit úgy értékelik, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény. A népszavazást év végén, legkésőbb jövő január-februárban tarthatják meg – mondta el Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: ez az ügy Közép-Európának is egy olyan küzdelme, amelyben meg kell mutatni, hogy a térség kultúrája, értékei és identitása éppúgy az EU része, mint Nyugat-Európáé, és a kettő egymás mellett élése nélkül nem képzelhető el hosszú távon az unió sikeres működése.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: az uniós helyreállítási alapról gyakorlatilag már megegyeztek, de a gyermekvédelmi törvény elfogadása után Brüsszel ezt a kérdést újranyitotta, sajtókampány és politikai vádak sorozata indult Magyarország ellen. Az alaptörvény legfontosabb mondata szerint az emberi méltóság sérthetetlen, de az államnak alkotmányos kötelezettsége a gyermekvédelem feladatainak ellátása is.

A miniszter felidézte: amikor 2016-ban a migráció ügyében fordultak az emberekhez, az akkor kapott megerősítés elég volt, hogy a kötelező kvóták Magyarországra erőltetését megakadályozzák. A mostani kötelezettségszegési eljárás ügyében is az az egyetlen eszköz, ha a magyar nép világosan foglal állást.

– Magyarország továbbra is lojális együttműködésre törekszik az EU-val, és remélhetőleg az Európai Bizottság elnöke rendet tud tartani a testületben. Különösen visszás, ha a cseh uniós biztos szólal meg korrupció kérdésében, miközben ő maga korrupciós vádak miatt börtönben volt – fűzte hozzá Gulyás Gergely. Mint mondta, a helyreállítási alapról továbbra is tárgyalnak, szeretnének megegyezést, de a kormány mindent megtesz, hogy ennek jelentősége a magyar választóknak másodlagos legyen, ezért az alaphoz szükséges pénzeszközöket elkülönítik a költségvetésben, a pályázatokat kiírják. Eddig is előfinanszírozás volt az uniós pályázatoknál, most is így lesz.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ Covid-laboratóriumában újabb 15 embernél igazolták az újabb koronavírus-variánsok megjelenését: 14 esetben a delta, egyben a gamma (brazil) variánst azonosították. Eddig Magyarországon összesen 23 embernél mutatták ki a delta, kettőnél a brazil variánst.

– Minden, a kormány rendelkezésére álló szakvélemény szerint a koronavírus delta variánsának terjedése sokkal gyorsabb, mint a korábbiaké. Ez ellen védettséget az oltások nyújtanak. Védetté az az ország válik, ahol az oltások száma nagyon magas – fogalmazott. Arra is emlékeztetett, hogy augusztus elsejétől lehetővé tették a harmadik oltás felvételét is. A harmadik oltás beadatására a második oltás után négy hónappal van lehetőség, de orvosi javaslatra ettől el lehet térni. A miniszter közölte, elegendő oltóanyag áll rendelkezésre; Magyarország valószínűleg az egyetlen ország a világon, ahol hat vakcinával is oltanak.

Forrás: MTI

További programok »

FEL