Gulyás: Hosszabb lesz a téli szünet

2022. szeptember 29. 12:19 | D. Nagy Bence

A szerdai kormányülést követően tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az unió jelenlegi szankciós politikájáról szóló nemzeti konzultáció mellett az idei fűtési szezont érintő változásokról is beszámolt.

A csütörtöki kormányinfó fő témája az Európai Unió szankciós politikája volt.

– Az orosz-ukrán háború okán Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra. Négy hónap telt el a korlátozások életbe lépése óta, de az már látható, hogy ezek jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. A szankciók következtében az oroszok rendkívül magas árakat szabtak meg, ennek a hatalmas haszonnak köszönhetően pedig gyakorlatilag mi pénzeljük a háborút, amelynek sajnos nem látni még a végét – fogalmazott Gulyás Gergely csütörtökön. A miniszter kiemelte, hogy a kormány ezért döntött egy újabb nemzeti konzultáció mellett. Mint mondta: az elit helyett Magyarországon a lakosság mondhatja el a véleményét a szankciókról.

Elhangzott, hogy a hamarosan induló konzultáció a szokásos módon, nyomtatott és online formában is kitölthető lesz.

– Európában is egyre több országban van vita a szankciókról. Morális alapon sem fogadható el, hogy a magas áraknak köszönhetően Oroszországot juttatjuk újabb bevételhez, gazdasági és világgazdasági szempontból pedig elmondható, hogy Európa egyre kevésbé versenyképes – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely a szerdai kormányülés további döntéseiről is beszámolt.

– A kormány a téli szünet meghosszabbításáról döntött, amely 2022. december 22-től 2023. január 8-ig tart. Az utolsó tanítási nap idén tehát december 21-e, jövőre az első pedig január 9-e lesz – hangzott el.

A miniszter ismertette továbbá, hogy ugyanerre az időszakra kormányzati igazgatási szünetet is elrendeltek, a kormányzati igazgatásban dolgozóknak tehát kötelezően szabadságot kell kivenniük a jelzett időintervallumban. Kérdésre elhangzott, hogy a kormány nem rendelt el központi őszi szünetet, erről az intézmények maguk dönthetnek.

Gulyás Gergely az önkormányzatok gazdálkodásáról is szólt. Mint mondta, sok esetben tízszeres vagy akár hússzoros drágulás is tapasztalhatnak az önkormányztok a távhő szolgáltatásban. Bár sok önkormányzat az idei fűtési szezont ki tudja gazdálkodni, de jövőre jelentős spórolásra lesz szükség.

– Ehhez programra van szükség, melynek kialakítását Balla György miniszteri biztos koordinálja majd. Az önkormányzatoknak el kell fogadniuk egy olyan programot, amely magukra nézve előrányozza a legnagyobb racionális energiacsökkentést – ahol szükséges, kormányzati segítséggel, hiszen a túlélést mindenhol biztosítani kell – zárta tájékoztatótját a miniszter.

További programok »

FEL