Gulyás Gergely: A cél, hogy a második hullám alatt ne álljon le az ország

2020. szeptember 11. 10:28 | Varga Diána

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón arról beszélt, hogy az ország felkészült a koronavírus-járvány második hullámára, ugyanakkor a tavaszi intézkedésekhez képest az lesz a cél, hogy az élet a normális keretek között folyjon tovább.

A kancelláriaminiszter azzal kezdte, hogy a járvány második hulláma ahogy Európát, úgy Magyarországot is elérte. Leszögezte: az első hullám elleni védekezés sikeres volt, hazánk sokkal jobb eredményeket tud felmutatni, mint valamennyi nyugat-európai ország. Hozzátette: az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges eszközöket beszerezték, mobilkórházakat is építettek. A kormány álláspontja szerint "nem engedhetjük, hogy a vírus az élet normális működését veszélyeztesse" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a védekezés célja most nemcsak az lesz, hogy a lehető legkevesebb ember egészsége károsodjon vagy haljon meg, hanem az is, hogy az ország ne álljon le.

Gulyás Gergely szerint világosak a határvédelmi, a szociális-magatartási és a maszkviselés szabályai, ezért mindenkit arra kérnek, hogy tartsák be ezeket. Mint mondta, a 700 feletti fertőzésszám rekord, de a halálozási arány továbbra is alacsony.  A legfontosabbnak az emberi élet védelmét nevezte, megfogalmazása szerint Magyarország az európai adatokhoz képest még így is jól áll – példaként említette, hogy Csehországban tegnap mintegy 1200 új beteget regisztráltak.

A gazdasági intézkedésekre kitérve a tárcavezető jelezte, hogy a júliusi munkanélküliségi ráta 4,7 százalék, ehhez képest az európai 7,2 százalék, vagyis az uniós tagállamok közül Magyarország a munkavállalók számát tekintve a lehető legkisebb veszteséggel élte túl a válság első hullámát.

Azt is kiemelte, hogy járvány elleni védekezésre 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre: eddig 791 milliárdot költöttek járványügyi intézkedésre, gazdaságvédelmi intézkedésekre 409 milliárdot, míg gazdaságpolitika élénkítésre 1709 milliárd forintot fordítottak. A fizetési moratórium 3000 milliárd forintot tesz ki.

Itthon

Ismét jelentősen lehűl az idő a jövő héten

Ismét jelentősen, egy nap alatt mintegy 10 fokos lehűlés várható a jövő héten. A hét nagy részén borús, esős idő lesz jellemző, nem csak eső, néhol havazás is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
18:14
FEL