Gévai Csilla: humorral, képekkel és érthető szöveggel a gyermekeknek

2020. január 21. 07:22 | Papp Ádám Sándor

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás: a 21. század komoly és égető kérdéseit fordítja humorával és találó képeivel Gévai Csilla gyermekkönyv illusztrátor és író. 2013-ban a Nagyon Zöld Könyv című kiadványában tért ki a környezetvédelem fontosságára, majd 7 évvel kiadványa után 2020-ban a Nagyon Kék Könyvben a víz fontosságára és szerepére hívja fel a figyelmet. Gévai Csillával beszélgettünk.

– Mit érdemes tudni a dobozi és békéscsabai látogatásáról? Mely könyveit szeretné népszerűsíteni, milyen gondolatokat szeretne tolmácsolni a fiatalok felé?

Gévai Csilla (G.Cs.): Ami miatt itt vagyok, az egy olyan környezetvédelmi program kiterjesztése, amely remélem, hogy nagyban fogja a békéscsabai gyermekeket is érinteni. Jelenleg a projekt csak kialakulóban van, úgyhogy tényeket még jelenleg nem árulhatok el. Vasárnap érkeztem a megyébe és az a szerencse és megtiszteltetés ért, hogy találkozhattam Dobozon Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnővel. Jelenleg is a találkozás hatása alatt állok, hiszen egy olyan grófnővel találkozhattam és beszélgethettem, aki megélte azt, hogy el kell hagynia 12 évesen a kastélyát és teljesen új életet kellett kezdenie külföldön, de idős korában mégis visszatért. Ez egy olyan életút, amely nagyon kevés embernek adatik meg. Gyermekkönyv illusztrátor és író vagyok, legfőbb küldetésemnek azt tekintem, hogy a fiataloknak tanítsak környezetvédelmet. 10-12 éve előadásokat tartok számukra és azt gondolom, hogy csak úgy tudjuk a földünket megmenteni, ha már az 5-6 éveseket környezetvédelemre és szeretetére oktatjuk. Sokan úgy gondolják, hogy ez unalmas és nem tehetünk semmit élőhelyünk megóvásáért. Én nem ezt gondolom, a problémákra úgy tekintek: vagy szembenézünk velük, vagy elmenekülünk előlük. Úgy kezdtem szembenézni a környezetvédelmi problémákkal, hogy a gyerekekkel kezdtem a problémákról beszélni, rajzot oktattam nekik. Az a célom, hogy ne a rombolást vegyük észre, hanem az újraalkotást. Szeretnék szemléletet formálni ez ügyben, hogy hogyan lehet úgy a gyerekekhez szólni, hogy az izgalmas legyen, a Föld szeretete benne legyen, továbbá elmagyarázni nekik azt, hogy milyen fontossága van a víznek és hogyan óvhatjuk meg azt.

 

– Éppen ezért készült el korábban a Nagyon Zöld Könyv is, ha nem tévedünk. Hogyan viszi el a 21. század égető kérdéseit a fiatalokhoz?

G.Cs.: A mai világunkban nagyon direkt jönnek az információk: hihetetlenül színesek, gyors snittek, és a gyermekeinket is erre szoktatjuk: kevés információt adunk át nekik nagy intenzitással, mint a reklámok. Ha oktatni akarunk, akkor ezt a tempót át kell venni. Bármiről lehet a gyerekekkel beszélni, de ha nincs benne humor vagy színesség, kép, akkor az egész nehézkessé és unalmassá válik. Azt szeretném a könyveimmel is elérni, hogy a gyerekek szívesen olvassanak könyveket akár nehezebb témákról is, mert tudják, hogy rám számíthatnak abban, hogy az olvasnivalóban van humor vagy adok nekik időt arra, hogy megemésszék a dolgokat, nem akarom őket megijeszteni. Azt szeretném, hogy gondolkodjanak el rajta és találják meg saját magukat benne, azt, hogy őket hogyan érinti meg a téma. Például, ha látnak a folyóban egy PET palackot, akkor ne az legyen, hogy úgysem csinál senki semmit, hanem legyen meg bennük a remény – a reményt akarom beléjük plántálni: igenis van értelme kivenni a folyóból azt a palackot. 10 évvel ezelőtt nem voltak még YouTube videók arról, hogy a fiatalok mennek és összeszedik a szemetet, most viszont vannak és ez nagy öröm a számomra. Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Próbáltam a Nagyon Zöld Könyvvel a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá tenni ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél a könyv okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak.

 

– Úgy értesültünk, hogy a Nagyon Zöld Könyvnek 2020-ban érkezhet a folytatása. Miről fog szólni az a kötet?

G.Cs.: A Nagyon Zöld Könyvem 2013-ban jelent meg, tehát mondhatni nem egy mai darab. Sok-sok munkám volt azóta, könyveket írtam és illusztráltam, de a szívemben benne volt, hogy meg szeretném írni a folytatását a 2013-as kötetemnek. A Nagyon Kék Könyv a vízről szól. Most jött el az idő, hogy a Corvina kiadó 2020-ban kiadja. Már írom és rajzolom a könyvet. Úgy vélem, hogy Földünk sorsa még a mi kezünkben van. Az, hogy a vízzel hogyan fogunk bánni és kommunikálni, az is tőlünk függ. Már elkezdtem a vízzel kommunikálni, amely egy fantasztikus élmény. Nem szoktunk olyan fogalmakba belegondolni, hogy mi a víz, a föld, a tűz, de én igen. Ez a könyv arról fog szólni, hogy gondoljunk bele, mi is az valójában. Egy felnőtt emberi test 70-75 százaléka víz, a Föld is víz alapú bolygó, gondoljunk bele, hogy mennyire szerencsés populáció vagyunk, amiért a vízzel találkozhattunk.    

További programok »

FEL