Kiszely András, a helyi szlovák önkormányzat elnöke, a könyv szerzője elmondta, hogy azért esett a csabai kolbászra a választás, mert azt égen-földön ismerik, a világ minden táján. Viszont az elmúlt időszakban egyre kevesebb szó esik a csabai kolbász eredetéről, hogy valójában honnan van és mi a története. Ez a könyv erre igyekszik választ adni, az első szál vagy pár csabai kolbászt pedig a csabai szlovákság készítette. Minden egyes oldalon a legnagyobb fókuszt az a tény kapja, hogy a csabai szlovákság nélkül a kolbász sem lenne.

– A múltbeli nagy elődeink anyagait, műveit előszeretettel használom ilyenkor. A könyv megírása és megszerkesztése nagyjából három-négy intenzív hónapot vett igénybe. Összetett műről van szó, van benne történeti és interaktív rész is, de a kolbászkészítésről és a kolbász eredetéről is esik szó. Nagyon sokrétű és sokszínű munkáról van szó. Első körben a csabai szlovákoknak ajánlom ezt a könyvet, de természetesen, aki bármilyen szinten érdeklődik a téma iránt, az is nyugodtan forgathatja a kötetet – fogalmazott Kiszely András.
Az érdeklődők a Szlovák Tájházban, valamint a Szlovák Kultúra Házában tudják megvásárolni a könyvet, amelyből rengeteg példány készült és amely a csabai szlovákság kultúráját, identitását és a kolbász történetét mutatja be.
