Gesztenyéért kincseket: Mihály napi vásárt tartottak a Kölcsey Utcai Óvodában

2023. szeptember 29. 19:14 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Több évtizedes hagyomány a békéscsabai Kölcsey Utcai Óvodában, hogy Mihály napi vásárt és szüreti mulatságot rendeznek Szent Mihály napján. Idén is népi táncházba, valamint vásárba várták az intézménybe járó gyerekeket, akik néhány szem gesztenyéért igazi kincsekkel térhettek haza.

Minden csoport készült a pénteki eseményre, ki-ki a korosztályának megfelelő dalokkal és táncokkal. A gyerekek a Mihály napi hagyományoknak megfelelően egész héten, tematikusan készültek a pénteki záró napra. A leszemezett szőlőből friss must készült a gyerekeknek, amit az ünnepre készült pogácsával el is fogyasztottak péntek délelőtt.

 

Galéria

 

– A Játékvarázs pedagógiai programnak az egyik kiemelt feladata a hagyományápolás, különösen a szlovák és a magyar hagyományoké. Az őszi ünnepkörünknek az első ilyen hagyományápoló programja a Mihály napi vásár és a szüreti mulatság, melyre már napok óta készülünk különböző programokon keresztül. Az egyik ilyen szlovák program volt a szilvalekvár főzés – mondta el a Kölcsey Utcai Óvoda intézményvezetője. Pribelszki Péterné hozzátette: a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon készítették el a portékáikat, amelyeket néhány gesztenyéért vásárolhattak meg.

A Kölcsey Utcai Óvoda, zöldovi, ezért fontos volt, hogy a gyerekek a Mihály napi vásárfiát újrahasznosított termékekből készítsék el. A vásári hangulatot tovább fokozta a táncház, sőt az óvodások különböző népi játékokkal is játszhattak az intézmény udvarán.

Galéria

További programok »

FEL